Društvo i ekonomija

[ Izvor: Agencije ]

06. 02. 2024. 06:53 13

Isplaćene subvencije za NEPOSTOJEĆIH 80 hiljada krava

Udruženja proizvođača mleka iz Šumadije i Mačve upozoravaju da u Srbiji ima oko 80.000 fantomskih krava.

- Prema zvaničnim podacima, Srbija ima oko 150.000 muznih krava, a 2023. godine subvencije su isplaćene za 228.000 muznih krava. To znači da su nekome isplaćene subvencije za više od 78.000 krava koje ne postoje u ukupnom iznosu od 3,2 milijarde dinara - rekao je za beogradsku agenciju Milija Palamarević predsednik Udruženja proizvođača mleka centralne Srbije.

Ta dva udruženja zahtevaju od Vlade i Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede "da očiste registar od fiktivnih krava, koje postoje samo na papiru, ali ne i na livadama i u stajama".

Palamarević je naveo da su udruženja mlekara iz Šumadije i Mačve predložila da se čipuju sva grla stoke, čime bi se onemogućile ovakve manipulacije. On je podsetio da je, prema zvaničnim podacima, Srbija prošle godine na ime premija za mleko isplatila 804 miliona dinara i dodao da se i taj podatak, ukršten sa podacima o broju krava, uklapa u njihovu procenu o broju fantomskih krava.

- Prosečna mlečnost po grlu u Srbiji je 5.000 litara godišnje, pa i na osnovu tih podataka proizlazi da u Srbiji ima oko 150.000 muznih krava - objasnio je Palamarević.

On je istakao da novac koji ostane nakon što država očisti spiskove od fantomskih krava treba preusmeriti proizvođačima koji se bave proizvodnjom mleka kroz povećanje subvencija sa 40.000 na 55.000 dinara, a da bi ostatak trebalo iskoristiti za pokrivanje troškova čipovanja.

- Povećanje subvencija za 150.000 krava iznosilo bi oko 2,225 milijardi dinara, a ostatak od gotovo milijardu dinara bio bi dovoljan da se sprovede čipovanje o trošku države - kazao je Palamarević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati