Društvo i ekonomija

[ Izvor: Radio Slobodna Evropa ]

03. 02. 2024. 17:01 2

Varhelji pokušao da spreči da dogovoreno u Briselu i Ohridu bude deo pregovora EU sa Srbijom

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pokušavao je do poslednjeg trenutka da spreči da obaveze iz dogovora postignutih u Briselu i Ohridu prošlog februara i marta postanu sastavni deo Poglavlja 35 u pregovorima EU sa Srbijom, potvrdilo je za Radio slobodna Evropa (RSE) više sagovornika u Briselu.

Predlogom Evropske komisije, koji je prosleđen Savetu EU 2. februara, obaveze iz februarskog Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kao i njegov implementacioni aneks usaglašen prošlog marta u Ohridu, formalno postaju sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU.

- Uprkos dva seta važnih zaključaka (na nivou ministara i lidera EU), Varhelji je išao protiv svih i pokušavao je da do poslednjeg trenutka to blokira - rekli su izvori RSE.

Isti izvori su potvrdili da je od decembra, kada su usvojeni zaključci, vršen veliki pritisak na evropskog komesara, kako od strane šefa evropske diplomatije Đozepa Borelja, tako i od nekih država članica EU.

Savet ministara EU, kako se navodi u zaključcima iz decembra, tražio je od Evropske komisije da uvrsti te obaveze u pregovarački okvir Beograda i Brisela, pre kraja januara 2024.

RSE podseća i da su evropski poslanici u više navrata upozoravali na delovanje evropskog komesara Vahrejija koji se smatra bliskim saradnikom mađarskog premijera Viktora Orbana.

Rezolucijom koja je usvojena u Evropskom parlamentu u januaru 2023. godine, apeluje se na Evropsku komisiju da pokrene nezavisnu i nepristrasnu istragu o tome da li ponašanje i politike koje sprovodi komesar Varhelji predstavljaju kršenje Kodeksa ponašanja za članove Evropske komisije i komesarovih obaveza prema Ugovorima EU.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati