Društvo i ekonomija

Direktno.rs

03. 02. 2024. 15:24 15

Brnabić građanima da kaže istinu o napadu hakera na EPS

"Pozivam Vladu na čelu sa Anom Brnabić da saopšte javnosti istinu u vezi sa hakovanjem internog informacionog sistema Elektroprivrede Srbije (EPS) 18. decembra, imajući u vidu da je prošlo više od mesec dana, a da on i dalje ne radi što onemogućava rad sa potrošačima", rekao je potpredsednik Narodnog pokreta Srbije Miloš Pavlović.

On je podsetio da Vlada Srbije i dalje nije objasnila javnosti kako je došlo do napada, šta se tačno desilo i ko je odgovoran što nisu preduzete mere zaštite.

- Svaka elektroprivreda, shodno prirodi svoje delatnosti, mora da funkcioniše i bez informacionog sistema. Postoje bezbednosna pravila i protokoli iz perioda pre nego što je on uveden, a koji mogu u svakom trenutku da obezbede nesmetan rad EPS-a i da ga zaštite od pokušaja sabotaže - predočio je Pavlović.

On je pitao i kada će biti uspostavljen i normalizovan rad internog informacionog sistema EPS-a, kao i zašto je veliki broj zaposlenih koji rade na računarima obavešten da ne dolazi na posao do daljnjeg.

- Zašto delovi EPS-a koji su zaduženi za rad sa građanima ne rade, zašto građani na šalterima ne mogu da dobiju osnovne informacije o stanju duga za decembar mesec 2023. godine - pitao je Pavlović.

On je dodao da sve ukazuje na to da Vlada nije u stanju da imenuje kadrove sposobne da očuvaju i unaprede infrastrukturu javnih preduzeća.

- Taman kada smo pomislili da posle Milorada Grčića ne postoji gore, Vlada Srbije iznenadila je građane izborom rukovodstva koje nije u stanju ni svoju infrastrukturu da zaštiti - kazao je Pavlović.

- Zbog svega toga Narodni pokret Srbije smatra da je u celokupnom energetskom sektoru i EPS-u neophodno uvesti vanredno stanje, kao i imenovanje stručnog i profesionalnog rukovodstva, sa posebnim osvrtom na utvrđivanju odgovornosti svih onih koji su poslednjih 12 godina u lancu odlučivanja i koji su direktno odgovorni za stanje u kojem se EPS danas nalazi - zaključio je potpredsednik Narodnog pokreta Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati