Društvo i ekonomija

D. Ljutić

04. 02. 2024. 07:00 28

ZAROBLJENI EPS - Ipak je sistem zakazao

Žalbe za napumpane račune koji nemaju veze sa potrošnjom stižu iz svih krajeva Srbije. Postoji sumnja da su ovakvi računi dobijeni nepravilnim očitavanjem ili da su čak proizvod toga što očitavanja uopšte nije ni bilo. Ono što je još gore, to nije "novina" koju EPS prvi put plasira svojim korisnicima. Kada se pre nekoliko godina desilo nešto slično, pritisak javnosti urodio je plodom, pa je jedan broj rukovodilaca u EPS bio smenjen, uključujući i direktora Elektrodistribucije Beograd. Međutim, sada u Srbiji građani teško mogu da dobiju na sudu javna preduzeća, koliko god da su u pravu.

Prošle godine je delovalo da proizvodni sistem Elektroprivrede Srbije funkcioniše, pa su zbog toga građani bili iznenađeni uvećanim računima, ali nakon hakerskih napada i svega što se posle desilo, očigledno je da EPS ne funkcioniše, pa možda i ovakvi računi više nisu iznenađenje.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović pohvalila se nedavno istorijskim uspehom EPS-a, ističući da to ne bi bilo moguće bez subvencija i pomoći države. Ali, istina je da je novac kojim je država pomogla EPS - novac građana, a da je sama država lošim odlukama i dovela EPS u nezavidan položaj.

EPS je za dve godine prošao put od debakla sa termoelektranom "Nikola Tesla", do toga da je 2023. godinu završio sa istorijskim profitom od preko 90 milijardi dinara, a veliki udeo u tome imali su i građani, koji su u tom periodu četiri puta istrpeli povećanja cena struje.

Ima i onih koji sumnjaju da razlog za povećane račune leži i u tome, što su poslove očitavanja dobili privatnici a ne stručnjaci, koje EPS već ima. Tako je preduzeće člana SNS-a Marka Bosanca Bosketa, "Montop HRS“, zajedno sa još nekoliko firmi, dobilo krajem prošle godine posao očitavanja brojila u vrednosti od 4,5 milijardi dinara.

Firma Marka Bosanca će mesečno prihodovati oko 170 miliona dinara. Marko Bosanac je, inače, predvodio navijačko skandiranje na tribini Spensa na poslednjem predizbornom mitingu naprednjaka u Novom Sadu.

EPS i inače praktikuje zapošljavanje po osnovu pripadnosti političkoj stranci, čijem prikrivanju i lakšem sprovođenju pogoduju česte reorganizacije strukture preduzeća, diskrecione izmene akta o sistematizaciji sa opisom radnih mesta i održavanje nekoliko firmi, koje su bile svojevremeno povezane sa EPS-ovim postrojenjima na Kosovu.

EPS-ov profit se veštački uvećava, a zatim se deo te "dobiti“ prebacuje u budžet, kako bi se prikazao višak sredstava i time dobila politička korist, povezivanjem suficita sa uspešnošću vladine politike. Njegova organizaciona struktura menjana je nekoliko puta.

Elektroprivreda Srbija dobila je u januaru i dvojicu novih izvršnih direktora, a jedan od njih je smenjen u vreme najveće krize u tom preduzeću. Reč je o Savu Bezmareviću, koga je pre dve godine sa direktorske funkcije u EPS-u sklonio Milorad Grčić, tadašnji generalni direktor. Naime, on je već bio izvršni direktor za proizvodnju energije i to u decembru 2021. godine, nakon što je čitav energetski sistem doživeo kolaps.

Tog 12. decembra, u večernjim časovima, bez struje je bilo više od 136.000 ljudi i više od 2.200 trafo-stanica, a grejanje je u Obrenovcu uspostavljeno tek dva dana kasnije, nakon što je ispalo šest blokova TENT-a, od njih osam.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 28

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Čips

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati