Društvo i ekonomija

D. Ljutić

03. 02. 2024. 11:08 7

PAORI U EVROPI SLOŽNIJI OD NAŠIH Kako je utihnuo gnev srpskog seljaka

Da bi do suštinske promene došlo, prvo morate da imate samopoštovanje, svest o solidarnosti i o tome da su promene moguće. Iz priloženog se da zaključiti da ovde toga nema. Našim poljoprivrednicima je resorna ministarka Jelena Tanasković pokušala da objasni da njeno tolerisanje granice između njihovih traktora i zahteva ima rok trajanja, napomenuvši da je spremna da razgovara sa njima, ali da su njihovi stavovi politički. Tako ih je odmah ućutkala jer, Bože moj, ona smatra da je politička delatnost privilegija i monopol. Sveta tajna za posvećene gde prisustva nemaju nepoželjni i blatnjavi. Njihovo je da budu gluvonemi predmeti manipulativnog političkog opštenja. 

Belgija, Nemačka, Francuska - poljoprivrednici širom Evrope protestuju zbog svog položaja i traktorima blokiraju saobraćajnice. Ne samo nacionalne vlade, već i Evropska unija razmatra mere za ublažavanje nezadovoljstva paora. Traže poboljšanje uslova rada i života i zarade koja bi trebalo da im omogući egzistenciju. Protestuju i izbog "preteranih" normi i propisa koje im nameće Evropska unija. Nosili su parole "Nema hrane bez seljaka“ i "Naš kraj za vas bi značio glad“.

Francuzi su očigledno i uspeli da isteraju svoje.

Poljoprivrednici, opet, kažu da ne protestuju samo zbog kresanja poreskih olakšica i sličnog, već zato što se boje za svoju budućnost i što su dospeli u takvu situaciju da im najmanje uskraćivnje pomoći ugrožava egzistenciju. Seljak je uvek bio opasnost za režim. Ustaje rano da napoji stoku i svašta može da mu padne na pamet.

U Švajcarskoj nema protesta paora, kao u Nemačkoj, Francuskoj ili Belgiji, jer oni već pre neke eskalacije imaju mogućnost da blokiraju šta im se ne sviđa, mogu u ranoj fazi da svoje zahteve ubace u zakone, a u parlamentu imaju nadproporcionalno velik uticaj jer kantoni imaju veliku težinu.

Zanimljivo je da su se u Srbiji ovom temom mnogo više bavili mediji koji podržavaju "drugu stranu", dok su je režimski mediji, valjda da ne bi "dali ideju“ domaćim poljoprivrednicima, malčice izbegavali. Osim što su zaključili, eto, policija u Francuskoj mlati seljake a ovde je nigde nema kad naši protestuju.

Blokade su u Srbiji prestale, a protesti su utihnuli, nakon što su četiri poljoprivredna udruženja ispregovarala sa premijerkom Anom Brnabić i resornom ministarkom Jelenom Tanasković da poljoprivrednici dizel ubuduće kupuju na NIS benzinskim pumpama po povlašćenoj ceni od 179 dinara, a da onda u roku od dve nedelje dobiju povrat 50 dinara po litru. Dogovorene su i subvencije po hektaru, od kojih će se 17.000 dinara isplaćivati u robi, a ostalo u novcu. Kako su rekli tada srpski poljoprivrednici, zadovoljniji su nego što su bili.

Zašto su evropski poljoprivrednici složniji i moćniji od naših, iako dolaze iz sistema u kojima se za opstanak agrara izdvajaju mnogo veća sredstva nego u Srbiji? 

Hteli da priznaju ili ne, glavni problem naših poljoprivrednika je to parcijalno organizovanje, ratara, stočara, bez razmišljanja da se samo pravim samoorganizovanjem može nešto učiniti. Ako zahtevi nisu povezani sa socijalnim zahtevima, neće biti pozitivne završnice. Francuski paori to ističu maltene na vrhu svojih zahteva.

I sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić je proteste u Srbiji nazvao "politički motivisanim" i rekao da poljoprivrednici "traže stvari koje nije moguće ispuniti". A, šta su najveći problemi srpske poljoprivrede, na jednostavan način objasnio je Jovan Jovanov iz Bavaništa, jedan od vođa protesta paora, čiju kuću su tokom tih protesta blokirali lokalni funkcioneri SNS.

Na pitanje zašto je skupa hrana u zemlji koja bi mogla da hrani Evropu, Jovanov je odgovorio pitanjem: "Zašto uvozimo paradajz iz Albanije i Tadžikistana, iz Kine beli luk…"

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati