Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Euronews.rs ]

01. 02. 2024. 15:56 9

Izmena u kalendaru VAKCINACIJE: Doza protiv velikog kašlja i u 8. razredu

Zaštita od velikog kašlja nastala vakcinacijom traje šest do deset godina, a zatim slabi, zbog toga se u poslednje vreme vodi polemika da li treba uvesti još jedni dozu vakcine.

U Ministarstvu zdravlja za Euronews Srbija kažu da je Pravilnikom o obaveznoj i preporučenoj vakcinaciji predviđeno da se od 2025. godine uvede još jedna revakcina protiv velikog kašlja kod dece koja završavaju osmi razred.


To je potvrdila i dr Slavica Maris, epidemiološkinja - načelnica jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, koja kaže za Euronews Srbija da je u planu od 2025. godine da se u program obavezne imunizacije uvede još jedna doza vakcine protiv velikog kašlja za decu u osmom razredu.

- Ne treba da zaboravimo da imunitet koji se dobija vakcinacijom nije tako dug. Četiri godine nakon vakcinacije on počinje da slabi, a od pete do desete godine on je toliko oslabio da ga neke osobe i nemaju. Isti je slučaj i sa obolelima koji su preležali ovo oboljenje, imunitet traje od 10 do 15 godina, tako da jedna osoba može tokom života više puta da oboli - navela je dr Maris.


Od četiri bebe koje su preminule u Institutu za majku i dete, dve su iz Beograda. One su osim velikog kašlja imale i infekcije drugim respiratornim virusima - jedna beba je imala infekcije uzrokovane respiratornim sincicijalnim virusom i rinovirusom, a druga beba infekcije SARS-CoV-2 virusom i rinovirusom.

Dr Maris roditeljima koji u kući imaju novorođenče savetuje da maksimalno smanje rizik od transmisije virusa i dobijanje infekcije.

- Odgovornim ponašanjem treba da smanje kontakt sa osobama koje imaju akutne respiratorne infekcije, da u prostoriji gde je beba ne boravi veliki broj ljudi. U periodu smo godine kada su aktuelne infekcije virusa gripa, respiratornog sincicijalnog virusa, rinovirusa, adenovirusa. Treba što češće provetravati prostorije, boraviti što više na otvorenom prostoru, češće prati ruke - savetuje ona.


Upitana da li postoji opcija da se vakcinišu trudnice, kako bi na taj način prenele antitela detetu, Maris je rekla da je to u ovom trenutku nemoguće u Srbiji, jer vakcina protiv velikog kašlja za odrasle osobe nije registrovana u našoj zemlji.

- Planirano je da od 2025. u obavezan program imunizacije uđe i vakcina dece u osmom razredu, ali samim tim ovu vakcinu će moći da prime i odrasle osobe - pojasnila je ona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati