Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

01. 02. 2024. 20:44 11

Šta ako vaš "fantomski birač" ima dugove? IZVRŠITELJI vam stižu!

Ako "fantomski stanari" kakvi su se pojavljivali na izborima imaju nenaplaćene dugove, vlasnici tih objekata mogu da se ni krivi ni dužni nađu u nezgodnoj situaciji - kada ih posete izvršitelji.

Jovan Ristić iz Organizacije potrošača Efektiva za Novu ekonomiju kaže da se izvršenja, ukoliko su ta druga lica prijavljena na potrošačevoj adresi, sprovode na pokretnim stvarima potrošača.

Kako dodaje, kada "fantomski" prijavljeno lice duguje, izvršitelj može doći na adresu na kojoj je one prijavljeno, i po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju prvo će popisati stvari koje su "nesporno (dužnikove)".

- Ako ih ne nađe popisaće i stvari koje se tu zateknu, nezavisno od toga čije su, vlasnikove ili nekog trećeg lica - objašnjava Ristić.

Vlasniku ili trećem licu onda na raspolaganju ostaje takozvani prigovor trećeg lica, koji se ulaže izvršitelju i o kojem odlučuje izvršitelj. Naknadno postoji i mogućnost ulaganja posebne tužbe za utvrđenje da je izvršenje nedozvoljeno.


O jednoj ovakvoj situaciji već je izveštavala Televizija Nova, kada je građanka Perleza dobila opomenu zbog dugova fantomskih stanara prema Telekomu Srbija.

Gordana Vidojković, koja je sudija Višeg suda u Požarevcu, takođe je nedavno saznala da na svojoj adresi ima prijavljene fantomske stanare, preneo je N1.

- U ovoj kući živim samo ja, ja sam vlasnik ove katastarske parcele, kao i svih objekata koji se nalaze na njoj. Živim sama u kući, pri čemu kao vlasnik nikada nisam dala saglasnost da te osobe budu prijavljene na ovoj adresi kao adresi prebivališta - rekla je Vidojković.

Kada je želela da sazna ko su ti ljudi, promenjen joj je kućni broj, a prepiska sa policijom zbog svih tih problema potrajala je par meseci.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati