Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs/Vreme ]

16. 01. 2024. 21:38 2

Koluvija vlasnik još 3 firme, u biznisu i sa stanovima

Predrag Koluvija, koji je optužen da je šef kriminalne grupe koja je proizvela više od 1,5 tonu marihuane na plantaži "Jovanjica", poseduje još najmanje tri firme. On je vlasnik preduzeća "Jovanjica gradnja", koja se bavi zidanjem stambenih i nestambenih zgrada, direktor u firmi "Koluvija konsalting" i "Jovanjica Nova", čija je delatnost "nespecijalizovana trgovina na veliko".

Pred Specijalnim sudom u Beogradu Predragu Koluviji sudi se u tri predmeta i sva tri odnose se na plantažu marihuane u Staroj Pazovi. Prema optužnici, na imanju njegove firme “Jovanjica” pronađeno je oko 660 kilograma osušene marihuane i skanka, kao i oko 66.000 stabljika kanabisa koje su nakon sušenja težile 1,6 tona.

Dok traje suđenje, Koluvija širi svoj biznis u raznim pravcima, a sve je zapravo počelo neposredno uoči njegovog hapšenja.

Tako je on u julu 2019, nekoliko meseci pre nego što je policija "upala" na plantažu u Pazovi, osnovao preduzeće "Jovanjica gradnja", koje je i danas aktivno u APR.

Na sajtu Agencije za privredne registre piše da je delatnost tog preduzeća "izgradnja stambenih i nestambenih zgrada", a sedište te firme je na Novom Beogradu, u Bulevaru Mihaila Pupina.

Do jula prošle godine direktor ovog Koluvijinog preduzeća bio je Stefan Kalajdžić, svedok u slučajevima “Jovanjica 1” i “Jovanjica 2”. Međutim, on je pre pet meseci podneo neopozivu ostavku, pa na mesto direktora Koluvija imenuje svog poslovnog partnera Aleksandra Anđića, koji je takođe bio vlasnik “Jovanjice”.

Za razliku od svog partnera, on nije optužen, već se na suđenju pojavljivao kao svedok. Odgovarajući na pitanja tužiocu, Anđić je ispričao da se u “Jovanjici” bavio komercijalom, da nije svakodnevno išao na to imanje i da je uglavnom radio iz kancelarije na Novom Beogradu. Koluviju je upoznao “preko crkve”.

Anđić je za direktora imenovan u oktobru 2023.

“Jovanjica gradnja” nije bila aktivna tokom 2021. i 2022, a razlog je Naredba Tužilaštva za organizovani kiriminal o zabrani “korišćenja i raspolaganja” svim pravima Koluvije u ovoj firmi. Međutim, zabrana je skinuta u junu prošle godine, zatim je usledila ostavka Kalajdžića, a potom i izbor novog direktora.

Firma za konsultovanje iz privatnog stana

Nedeljnik Vreme na svom sajtu objavio je da je Koluvija direktor u firmi “Koluvija konstalting doo Beograd”, a kao vlasnik tog preduzeća vodi se njegov otac - Milan Koluvija. Sedište ove firme nalazi se u njegovom privatnom stanu na beogradskoj opštini Zvezdara.

Sudeći po podacima sa APR, “Koluvija konsalting” bavi se “konsultantskim aktivnostima u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem”, a to preduzeće osnovano je u septembru 2022. Prema zvaničnim podacima, 2022. je završilo sa gubitkom od 588.000 dinara.

Vreme je objavilo da je za tu firmu Koluvija pre nekoliko dana zatvorio konkurs za poziciju "head of administration" na poslovnoj mreži Linkedin. Konkurs je otvoren početkom januara i, kako se navodi na pomenutoj mreži, uskoro će se znati ko je srećni dobitnik posla.

"Jovanjica Nova"

Krajem septambra prošle godine, prvooptuženi u slučaju “Jovanjica” osnovao je još jednu firmu “Jovanjica Nova”, koja je registrovana za nespecijalizovanu trgovinu na veliko. I u njoj je njegov otac Milan vlasnik, a on direktor.

Da je “Jovanjica Nova” počela sa radom, Predrag Koluvija svečano je objavio 13. novembra. Po pisanju Vremena, na reklami nove firme navodi se: "Proglasili je mrtvom, vratila se među žive", a baviće se, kako se najavljuje, prodajom kozmetike od konoplje, garderobom od konoplje i sličnim đakonijama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati