Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

16. 01. 2024. 09:04 8

Osnovano još 6 firmi za Expo: Sprema se novo zaduživanje

Vlada Srbije osnovala je još šest preduzeća povezanih sa projektom “EXPO 2027”, koji će graditi objekte za smeštaj učenika i posetilaca ove izložbe. Za direktora svih novih firmi izabrana je Građevinska direkcija Srbije, a ova preduzeća finansiraće se iz državne kase i kredita.

Baš kako predstavnici vlasti mesecima unazad najavljuju, pripreme za izložbu EXPO 2027. uveliko traju. Tako je Vlada Srbije pre nekoliko dana donela odluke o osnivanju šest privrednih društava - "SPV Galovica 1", "SPV Galovica 2" i "SPV Galovica 3", kao i "SPV Petrac 1", "SPV Petrac 2" i "SPV Petrac 3", piše portal Nova.rs.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku, osnivač i jedini vlasnik ovih društava je Republika Srbija, a osnivačka prava vršiće Vlada. Sva ova preduzeća biće zadužena za izgradnju "stambenih i nestambenih" zgrada za smeštaj učesnika i posetilaca međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027, a osnovni kapital u ovim firmama iznosi po 100.000 dinara.

Zanimljivo je i da će sve one imati istog direktora koji će zapravo biti druga kompanija. Naime, u odlukama o osnivanju svih ovih preduzeća piše da će direktorske funkcije obavljati Građevinska direkcija Srbije.

Nakon izgradnje stambenih objekata sve ove firme prestaće da postoje, a sva prava i obaveze biti preneta na Republički direkciju za imovinu. Finansiraće se iz državnog budžeta, kredita i zajmova, sopstvenih prihoda i drugih izvora.

Inače, do sada je osnovano ukupno sedam preduzeća za Expo. Prvo je u novembru formirana kompanija "Expo 2027", koje će praktično rukovoditi celokupnom realizacijom izložbe. Za razliku od novoosnovanih preduzeća, na čelu ovog je Dušan Borovčanin, koji je inače i direktor Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije.

Kao zadaci ovog preduzeća navedeni su priprema, organizacija i održavanje specijalizovane izložbe Expo, razvoj i njena promocija, implementacija mera neophodnih za njenu organizaciju, privlačenje potencijalnih investicija u taj projekat, kao i organizacija kongresa, izložbi i sajmova, a u vezi sa održavanje izložbe.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati