Društvo i ekonomija

14. 01. 2024. 10:18 14

Nikezić Đedovićki: Probajte da odgovorite na ovih 5 jednostavnih pitanja?

Da li EPS naplaćuje struju po nižoj ceni kineskim kompanijama Ziđin i Hestil Železara Smederevo, koji troše 1,5% ukupnog srpskog konzuma i istovremeno ostvaruju dobit koja se meri u milijardama evra, dok srpskim privrednicima naplaćujete cenu koja je trenutno veća od berzanske cene struje - ovo je jedno od pet jednostavnih pitanja za ministarku Dubravku Đedović od Dušana Nikezića, potpredsednika Stranke slobode i pravde.

Izjavu dostavljamo u celosti:

Ministarko Đedović, podsetiću vas da ste već pokušali da privatizujete EPS, izdvajanjem 11 hidroelektrana u zajedničku firmu sa mađarskim MVM-om, ali u tome vas je sprečio prethodni direktor Tomašević, zbog čega ste ga odmah smenili i otpustili iz EPS-a.

Zato, umesto opšte priče o reformi i navodnim uspesima EPS-a, probajte da odgovorite na samo pet jednostavnih pitanja:

1. Da li EPS naplaćuje struju po nižoj ceni kineskim kompanijama Ziđin i Hestil Železara Smederevo, koji troše 1,5% ukupnog srpskog konzuma i istovremeno ostvaruju dobit koja se meri u milijardama evra, dok srpskim privrednicima naplaćujete cenu koja je trenutno veća od berzanske cene struje?

2. Koliko se uglja danas proizvodi u Kolubari i Kostolcu i zašto je ta količina neuporedivo niža nego pre samo 7-8 godina?

3. Zašto je, prema podacima Eurostata, prosečna cena struje za domaćinstva u EU u poslednje tri godine porasla 31%, a u Srbiji 41%, iako imamo sve uslove da struju proizvodimo od srpskog uglja i hidropotencijala?

4. Da li značajan deo prošlogodišnjeg profita čini naknada za štetu koju država isplaćuje EPS-u jer je prodavao struju ispod cene koštanja zbog enormnog uvoza skupe struje, usled kolapsa koji je izazvao vaš stranački kolega Milorad Grčić?

5. Konačno, ako kažete da je cilj reformi da kadrovska pitanja u EPS-u ne budu predmet politizacije, otkud onda vi na mestu predsednika i jedinog člana Skupštine, koji lično bira sve članove Nadzornog odbora EPS-a, pošto nemate ni dan iskustva u energetskom sektoru?

Ako odgovorite na samo ova pitanja, biće i vama jasno da nema ni govora o reformi ili uspehu EPS-a, za šta je neophodno da se imenuje profesionalno rukovodstvo, uloži u proizvodnju domaćeg uglja, zamenu i reparaciju 35.000 trafo stanica koje generišu ogroman gubitak, ali i da se ukine akciza na struju, smanje cene za građane i domaću privredu, a povećaju za kineske kompanije koje iznose milijarde evra dobiti iz Srbije - izjavio je Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati