Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

11. 01. 2024. 07:32 14

Godinu dana Kisić Tepavčević laže porodilje

Prošlo je godinu dana od kada je ministarka za brigu o porodici Darija Kisić izjavom o produženju porodiljskog odsustva obradovala trudnice i majke širom zemlje. Ipak, do sada, od ove najave ni traga ni glasa, ni u zakonu, niti u obraćanjima nadležnih.

Još u decembru 2022. Kisić je najavila produžetak porodiljskog odsustva za prvo dete sa 12 na 15, a za drugo sa 15 na 18 meseci, i to u prvoj polovini 2023. Sredinom godine već je bilo jasno da se na najavljene izmene zakona zaboravilo, kao i na 8,4 milijarde dinara, koje je trebalo izdvojiti iz budžeta za sprovođenje pomenute mere.

Osim toga, ta izjava izazvala je zabunu među roditeljima, s obzirom na to da prema Zakonu o radu, mame i za prvo i za drugo dete mogu biti odsutne godinu dana. Preciznije, tri meseca za porodiljsko plus devet meseci vezano radi nege deteta. Iz tog razloga majke dobijaju poziv da se vrate na posao pre bebinog prvog rođendana, jer se bolovanje obično otvara od 45 dana do 28 dana pre termina za porođaj.

Jelena Ćirić Nikolić sa portala "Bebac" kaže za Danas da mame zaista imaju velike probleme prilikom vraćanja na posao, a dodatnu poteškoću predstavlja nemogućnost upisa u vrtić, za koji dete treba da ima godinu dana, a u kojima, sve češće - nema mesta.

- Sve je ostalo na izjavi ministarke. Ta izjava je bila dovoljna da se poremete planovi, ili daju nove nade mamama koje su održavale trudnoću ili planirale proširenje porodice. S tim u vezi, izjava je unela dosta nemira, i razočarenja majki u sistem i državu, posebno jer znamo da je predlog dat zato što mnoge majke ne mogu da upišu decu u vrtić po završetku porodiljskog, pošto se u većini vrtića to radi nakon prvog rođendana. Takođe, mnogi su računali da će se ona realizovati, pa se majke konstantno raspituju da li će doći do izmene zakona, jer su dosta nade polagale u to što je ministarka najavila - pojašnjava Ćirić Nikolić.

Kako ističe, deluje da postojeći zakon dodatno diskriminiše majke koje su već u teškom položaju nakon povratka sa porodiljskog, a kao rešenja vidi ili produženje perioda porodiljskog odsustva, ili skraćenje starosne granice za upis u vrtiće, u kojima sada nema mesta.

- One kada se vrate na posao, uglavnom još uvek doje. Osim toga, ženama se nakon povratka sa porodiljskog ili degradira plata, pozicija na kojoj su bile ili im se daje otkaz. Tako da se stvara još veća neravnopravnost na tržištu rada, zbog toga što ne postoji mogućnost da se majčinstvo uskladi sa radom. A sada i dodatno, jer poslodavci gledaju da li žene imaju u planu da osnivaju ili proširuju porodicu. Još kada su mlade majke, to im podrazumeva odsustvo sa posla zbog bolesti deteta, pa se i tu stvara diskriminacija - ukazuje Ćirić Nikolić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati