Društvo i ekonomija

D. Ljutić

10. 01. 2024. 16:53 7

SNS nam je otela NIN

Sada je već potpuno jasno - budućnost medija u režimu SNS-a leži u nestajanju novinara! To je osnova svega. Istraživačko i nezavisno novinarstvo u Srbiji je odavno u opasnosti. Vlast ne želi nova otkrića. Ako već ne mogu da spreče da informacije o radu vlade dospevaju do javnosti, onda barem nameravaju da zaustave novinare koje ove zapaljive podatke objavljuju. Ovo što se dogodilo redakciji NIN-a je manifestacija jednog pogleda na svet u kome nema mesta za argumente i raspravu. To je negacija našeg najvažnijeg dostignuća, slobode govora.

Nezavisno i slobodno novinarstvo se nikada nije bavilo senzacijama, već je bilo i ostalo na strani ljudi i njihovih prava, borac za istinu i onda kada ona boli. Danas u Srbiji novinare hapse zbog članaka koji nisu po ukusu vlasti, donose se uredbe o zabrani širenja lažnih vesti, kao podloga za sistematsku cenzuru. Ono čemu mi svedočimo je ubrzavanje medijske stvarnosti po ukusu režima. Nema nikakve promene, sve je isto, ali mnogo brže i potuljenije.

Članovi kolegijuma i redakcije NIN-a dali su otkaze novoj vlasnici nedeljnika Jeleni Drakulić Petrović.

- Nova vlasnica NIN d.o.o. Jelena Drakulić Petrović najavila je promenu koncepcije nedeljnika NIN, ali nas nije uverila da ćemo svoj posao moći i dalje da radimo kako smo dosad činili - beskompromisno i rukovodeći se isključivo imperativima profesionalnog novinarstva - navodi se između ostalog u saopštenju koje su potpisali članovi kolegijuma i redakcija nedeljnika NIN. 

United Media, vodeća medijska kompanija u jugoistočnoj Evropi, uskoro će pokrenuti novi nedeljni list na srpskom tržištu u kojem će cela redakcija dosadašnjeg nedeljnika NIN nastaviti svoje poslovanje.

Uterivanje straha je kažu najbolji učitelj za veslače na galiji. To se pokušava i sa novinarima. Sliku medijske scene Srbije na kojoj su Pink i Hepi primer slobode i nezavisnosti upotpuniće taj neki NIN koji ostaje i koji niko neće čitati. Informer ima svoju verne čitaoce, ali verovatno nisu ni čuli za postojanje ovog našeg najstarije nedeljnika.

Prvi korak ka sprečavanju u izveštavanju nezavisnih i slobodnih medija, vlast je već odavno učinila. Predstavljala je to odluka da se sa medijima koji navodno kidišu na lik predsednika Aleksandra Vučića prekine svaka komunikacija. Šta potom sledi, postalo je sasvim jasno posle dešavanja u redakciji NIN-a. Jer, istraživačko i nezavisno novinarstvo u Srbiji je odavno u opasnosti.Istorija nas uči kojim putem ide zatvoreno društvo koje slobodu govora kažnjava teškim sankcijama. To je put u policijsku državu. Naravno, u SNS-u su svesni da istraživačko novinarstvo ugrožava vladajuće strukture. Svrha istraživačkog novinarstva je kontrola onih koji imaju moć. To važi za svako društvo. Istraživački mediji i njihovi novinari su već dugo predmet organizovanih napada od strane tabloida bliskih vlasti i od nje finansijski podržanih. Organizovano i sistematski ih napadaju i ti mediji i neki funkcioneri, nazivaju ih stranim plaćenicima i neprijateljima Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati