Društvo i ekonomija

[ Izvor: Biznis.rs ]

10. 01. 2024. 07:00 1

Šta se dešava sa stanogradnjom u Srbiji?

"Iako postoje neke indikacije da je tokom trećeg i četvrtog tromesečja 2023. u stanogradnji došlo do popravljanja aktivnosti, pitanje je da li će u godini za nama biti zabeležen rast u tom važnom sektoru građevinske industrije", upozorio je ekonomista Ivan Nikolić u analizi stanja u domaćoj stanogradnji.

U prvom izdanju "Makroekonomskih analiza i trendova" (MAT) u 2024. godini, Nikolić je ukazao da akutni problem domaće stanogradnje leži na strani tražnje i zaključio da nema dileme da će kontrakcija tražnje veoma brzo prekinuti trend "procvata cena" stanova.

Nikolić u analizi za MAT ukazuje na ključne indikatore da se sektor stanogradnje suočava sa ozbiljnim padom tražnje.

Sa jedne strane su podaci Republičkog geodetskog zavoda da je za prvih šest meseci 2023. ukupan broj kupoprodaja nepokretnosti smanjen je za 14,1 odsto, broj kupljenih stanova niži za 18,6 odsto, a da je vrednost tržišta nepokretnosti u trećem tromesečju 2023. godine iznosila 1,5 milijardi evra, što je međugodišnji pad od 10 odsto.

Na pad tražnje ukazuju i podaci o padu tražnje za građevinskim proizvodima, pa je tako za devet meseci prošle godine smanjen uvoz zidarskih opeka i blokova za 70,8 odsto, kao i crepova za 35,8 odsto, dok vrednost uvoza keramike za završne radove smanjena za 14,3 odsto.

- Ukoliko se ovakav trend nastavi i u poslednjem tromesečju 2023. godine, za celu prošlu godinu bi se nivo uvoza sveo na obim koji je realizovan u periodu pre 2017. godine - upozorio je u razgovoru za Biznis.rs Nikolić, koji je i urednik MAT-a.

Sa druge strane, ističe da postoje neke indikacije da je tokom trećeg i četvrtog tromesečja 2023. u stanogradnji došlo do popravljanja aktivnosti, ali da je u ovom trenutku još rano za zaključak da li će na nivou cele godine stanogradnja zabeležiti rast.

- Na rast vrednosti stanogradnje u drugom polugođu 2023. uticala je izgradnja većih stambenih kompleksa u Beogradu: Beograd na vodi, zatim Depo, Voždove kapije, Wellport, Viva Residences, Zelena avenija a gradi se veliki stambeno-poslovni kompleks u Nišu sa preko 400 stanova - naveo je Nikolić.

Smatra, međutim, da "akutni problem" stanogradnje treba tražiti, pre svega, na strani tražnje.

- U prethodne tri godine zabeležen je "procvat" cene stanova, posebno u novogradnji. Cene su rasle i tokom 2023. godine, iako nešto umerenijim tempom nego ranije. Više činilaca je tome doprinelo, ali nema dileme da će upravo kontrakcija tražnje veoma brzo prekinuti ovaj trend - naglasio je Nikolić.

Prema njegovoj analizi, na tržište nepokretnosti utiču ukupni inflacioni pritisci, a delimično i zaoštreni monetarni uslovi i rast kamatnih stopa, ali naglašava da je efekat koji dolazi iz domena monetarne politike veoma ograničen.

- Naime, u Srbiji se još uvek samo mali deo nekretnina kupuje iz kreditnih sredstava - podseća Nikolić i poziva se na podatke RGZ koji kažu da je 16,6 odsto svih prometovanih stanova u trećem tromesečju 2023. plaćeno iz kredita, što je za devet procentnih poena manje nego u 2022. godini.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati