Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

05. 01. 2024. 20:00 6

"Vakcinacija protiv velikog kašlja je neophodna"

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da je glavni razlog povećanog broja slučajeva velikog kašlja slab procenat vakcinicije i manja učinkovitost primenjenih vakcina. "Moramo da se suočimo sa tim da je za veliki kašalj manje uspešna vakcina i da ćemo zbog toga tu bolest imati godinama", istakao je Radovanović.

Zbog sve većeg broja slučajeva velikog kašlja, u Beogradu je krajem decembra prijavljena epidemija. Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u Srbiji je zabeleženo 909 slučajeva obolelih od velikog kašlja, zaključno sa 31. decembrom 2023. godine. A prve dane Nove godine, mnogi su dočekali u ambulantama domova zdravlja. Prehlade, koronavirus, grip… Kao da odjednom cirkuliši mnogi virusi.

- Ovo je sezona infekcija disajnih organa. Imaćemo još dugo godina niz različitih virusa koji će kružiti u većoj meri nego inače - ukazao je Radovanović gostujući na televiziji N1.

Govoreći o velikom kašlju i izjavi Instituta Batut da je epidemija "prijavljena a ne proglašena", kaže da je broj prijavljenih slučajeva ove bolesti iznad očekivanja.

- Velikog kašlja imamo onoliko koliko na njega obraćamo pažnju. Početkom ovog veka bilo je nekoliko desetina slučajeva, a onda je uveden aktivni nadzor, pa je tako 2018. godine prijavljen 351 slučaj, od čega 300 u Vojvodini, 51 u Centralnoj Srbiji. Dakle, dvostruko manja Vojvodina imala je šest puta vipše slučajeva obolelih. Jedina srećna okolnost je to što je pre uvođenja vakcinacije postojalo 500 umrlih godišnje, ali je to važilo za prostor SFRJ. A sada imamo 1.000 puta manje. 2015. godine i 2018. je umrlo po jedno dete, a 2020. dva deteta. Zahvaljujući vakcinaciji slika je drugačija. Epidemija pogađa odrasle, i onda je to u blagoj, neprepoznatljivoj formi - kaže Radovanović.

Međutim, ova bolest je najveći problem za odojčad, naročito za mlađu odojčad.

- l kada pogodi dete u tom uzrastu, može fatalno da se završi - upozorio je sagovornik N1.

Problem kod vakcina je i njihova slaba učinkovitost.

- Kada je o velikom kašlju reč, ona je delotvorna, neškodljiva, ali je zaštita kratkotrajnija. Posle četiri godine počinje da opada. Najbitnije je da zaštitimo odojčad, i u tome u velikoj meri uspevamo - kaže on.

Ukazuje na praksu u pojedinim zapadnim zemljama da se u slučaju rođenja deteta, vakcinišu stariji ukućani, jer je utvrđeno da se bebe najlakše zaraze velikim kašljem.

- Mi poslednjih 10, 15 godina imamo pad obuhvata vakcinacijom, i zato imamo porast te i drugih bolesti. Insistiranje na vakcinaciji je ono što je neophodno - poručio je Radovanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati