Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

05. 01. 2024. 19:10 12

"Uvođenje obaveznog vojnog roka politička odluka"

Inicijativa za ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka samo je formalno predlog Generalštaba, ali je suštinski politička odluka, smatraju vojni stručnjaci. Prema njihovom mišljenju, nedostaje javna rasprava i ozbiljna prethodna analiza bez koje se ne može sagledati opravdanost ili dati podrška ovakvoj jednoj inicijativi.

Vojni analitičar Aleksandar Radić za N1 kaže da to nije ideja od juče i da se povremeno "stavlja na sto" još od 2017. godine, te da većina posmatrača to vezuje za dnevnu politiku.

- O tome se uvek govorilo sa državnog vrha i ako je tako rečeno, tako će i biti. Mislim da je izvesno da se ozbiljno, kada je reč o ideji, razmišlja o obnovi služenja vojnog roka i da je to nešto sa čim mora da se računa, ali da se suočavaju sa time kako će reagovati javno mnjenje i da se onda to dozira. Tema se stavi na sto pa se sačekaju reakcije. Do sada je predsednik republike iz pozicije političara govorio o tome kako treba obnoviti služenje vojnog roka. Po prvi put to dolazi iz profesionalnih krugova. Vojska je dosad bila pasivna, a sada prvi put čujemo da je predlo Generalštaba - navodi on.

Bivši vojni general i zamenik predsednika Saveta za strateške politike Petar Radojčić za N1 kaže da lično ima sumnju da je to inicijativa Generalštaba.

- Formalno jeste. To je pre svega politička odluka. Bilo bi dobro da smo od 2017. godine, od kad se pominje ta inicijativa, do dana današnjeg čuli od koga preti opasnost i koji su to bezbednosni rizici - navodi on.

Dodaje i da je tačno da svet ide u pogrešnom pravcu i da je širok spektar bezbednosnih izazova, rizika i pretnji.

- Ti rizici ne poznaju granice, države su nemoćne da se same suprotstave mnogim od tih izazova i zato se i vrše integracije u nadnacionalne asocijacije. Pre bih podržao inoicijativu Generalštaba da se razmotri vojna neutralnost. Da li je ona svrsishodna i održiva i kao takva garantuje bezbednost građanima zemlji i da se objasni zašto u proteklih 12 godina nije završen proces profesionalizacije u sklopu koje je trebalo uvesti i aktivnu rezervu - kaže Radojčić.

Neophodne rasprava i analiza

Prema rečima vojnog analitičara Radića, dva ozbiljna problema koje vojska ima su nedostatak profesionalnih vojnika i rezervni kadar mora da se podmladi. Međutim, kako dodaje, nedostaje rasprava koja ne može da se vodi jer se u vojsci svi problemi rešavaju tako što se nešto proglasi javnom tajnom.

- Problem u vojsci je nastao između formacijske popune i stvarne popune kadra, a razrešen je tako što je to odnedavno strogo poverljiva informacija, dok sve zemlje Evrope objavljuju te informacije. Problem je što je nekome potrebna vojska koja će napraviti dubok i širok stroj, koji će lepo izgledati na televiziji i pred kamerama - objašnjava on.

Radojčić ističe da bez prethodne ozbiljne analize, koja ne postoji, ne može da se izjašnjava ni za ni protiv inicijative, jer bez toga niko nije u prilici da sagleda opravdanost ili da da podršku ovakvoj jednoj inicijativi.

- Neshvatljivo je i neobjašnjivo kako smo došli u ovu situaciju da kada se enormne svote novca izdvajaju za nabavku naoružanja i vojne opreme, nema se sredstava da se obezbedi korektan radno-pravni status zaposlenima u sistemu odbrane - kaže bivši general.

Ističe da ne bi imao ništa protiv služenja vojnog roka, ali da je abnormalno da se predlaže služenje vojnog roka od četiri meseca.

- U današnje vreme sa ovakvom sofisticiranom tehnikom, profesionalni vojnik mora da bude u tenku, uz radar… Vojnik na odsluženju vojnog roka, bojim se da će služiti da čisti krug i obavlja kurirske poslove. To je skupo i nekorisno - zaključuje Radojčić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati