Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

02. 01. 2024. 16:19 2

Sprema li se novo poskupljenje cigareta?!

Cigarete bi opet mogle da poskupe zbog redovnog usklađivanja akciza na duvanske proizvode. Akcize se obično menjaju dva puta godišnje, u januaru i julu, a prošla godina je bila presedan, s obzirom na to da su promenjene i u oktobru.

Podsetimo, Vlada je 1. oktobra 2023. godine povećala akcize na cigarete za osam odsto, odnosno država po jednoj paklici uzima 90,99 dinara, dok je to do 1. oktobra iznosilo 84,25 dinara. Pojedine duvandžije su 23. oktobra podigle cene svojih proizvoda.

Prateći revidirani akcizni kalendar, od 1. januara 2024. godine primenjuje se novi specifični iznos akcize na cigarete koji u periodu od 1. januara do 30. juna 2024. godine iznosi 92,61 dinara po paklici cigareta.

Odnosno, biće viši za 1,62 dinara po paklici. Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

Cene duvanskih proizvoda se, inače, ne uvećavaju automatski svakog januara i jula, već Vlada Srbije mora da ih odobri, i to na osnovu podnetog zahteva svakog proizvođača. Stručnjaci ukazuju da se budžeti zemalja regiona konstantno uvećavaju zahvaljujući stabilnom i predvidljivom rastu prihoda od akciza prenosi Paragraf Lex.

U praksi, to uvećanje je do sada bilo 10 dinara i ne uvećavaju svi proizvođači u isto vreme cenu paklice.

Inače, na nivou Evropske unije, Irska naplaćuje najveći porez, odnosno 9,30 evra po paklici od 20 cigareta. Francuska i Finska 6,95 evra i 6,76 evra, dok Bugarska naplaćuje najmanji porez od 1,85 evra..

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati