Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

02. 01. 2024. 09:21 0

Kako do novca ako ga uplatite na pogrešan račun

Svakome ko je ikada uplaćivao novac u banci - bilo da je reč o plaćanju računa komunalnom preduzeću ili uplati novca na račun građana - dogodilo se bar jednom da upiše ili ukuca pogrešan broj tekućeg računa primaoca. Nekada se takva greška otkrije odmah na šalteru, nekada sistem mobilnog i elektronskog bankarstva odbije izvršenje takve uplate, ali nekada - novac ode onome kome nije namenjen. Kako ga vratiti?

Uplatu novca na pogrešan račun u banci možemo da poništimo tj. storniramo do trenutka dok se ne izvrši. To znači da kod instant plaćanja, gde novac na račun primaoca "leže" u svega nekoliko sekundi, ne postoji mogućnost storniranja, ali postoji mogućnost povrata novca. Ipak, u Narodnoj banci Srbije savetuju građane da, nakon što unesu podatke u nalog, a pre nego daju nalog banci da prenese sredstva, provere sve podatke koje su uneli, a posebno - broj računa.

Ovo povrđuje i NBS koja podseća da propisima nije predviđeno storniranje instant naloga za prenos zbog prirode instant plaćanja.

- Instant plaćanja moraju da budu izvršena (ili neizvršena) u svega nekoliko sekundi, što nije slučaj kod drugih vrsta prenosa novca, koji ne moraju da se izvrše tom brzinom pa ih je moguće i stornirati do trenutka izvršenja, ali je predviđen povraćaj novca - naveli su u NBS.

Kada je reč o nalozima za plaćanje koji nisu instant - dakle oni gde novac ne "legne" na račun primaoca u roku od nekoliko sekundi, bankari potvrđuju da je tu situacija nešto drugačija.

- Banka obično napravi neku vremensku razliku od desetak minuta tokom koje se nalog za plaćanje koji primi realizuje. I upravo je to period kada korisnik, ako shvati da je uplatio novac na pogrešan račun, može da stornira, tj. poništi svoj nalog i, ako želi - ponovi uplatu na tačan broj računa - objašnjavaju u jednoj banci.

Takođe, bankari ističu da je važan period takozvanog kliringa, kada se izvršava razmena i obrada međubankarskih naloga za plaćanje.

- Uplatilac, praktično, ima vremena do prvog kliringa da povuče svog nalog - navode u bankama.

Uz ovo, pravi se razlika ko je uneo pogrešan broj tekućeg računa. Ukoliko je greška do onoga ko uplaćuje - on mora i da traži povrat sredstava. A, ako je greška do blagajnika banke koji je pogrešno uneo podatke u nalog za plaćanje - onda je banka ta koja traži povrat pogrešno uplaćenog novca.

Šta ako primalac neće da vrati novac

Ako povrat novčanih sredstava nije moguć, banka platioca je dužna da na njegov pismeni zahtev odmah dostavi sve raspoložive informacije koje su platiocu potrebne za ostvarivanje prava na povraćaj novčanih sredstava.

- U određenom broju slučajeva kada povrat novca nije moguće ostvariti na neki od opisanih načina - na primer, ukoliko lice kojem su greškom uplaćena novčana sredstva odbija da ih dobrovoljno vrati - sudski postupak ostaje kao jedina alternativa i tada korisnik dalju proceduru za povraćaj greškom prenetih novčanih sredstva sprovodi u skladu s opštim pravilima o sticanju bez osnova koja su utvrđena u Zakonu o obligacionim odnosima – podnošenjem tužbe nadležnom sudu - ističu u NBS.

U Narodnoj banci savetuju korisnike platnih usluga da nakon što unesu podatke, a pre nego što potvrde i pošalju nalog banci da prenese sredstva, provere sve podatke koje su uneli, a posebno broj računa na koji žele da uplate, odnosno prenesu sredstva.

Instant plaćanje, QR kod i druge novine

NBS ističe da je tokom poslednih godina uvela niz novina upravo kako bi se ovakve i slične situacije predupredile, a pouzdanost plaćanja povećala.

Kada govorimo o ovoj temi, ukazujemo i na dve usluge: "Prenesi" i NBS IPS QR kod koje predstavljaju sigurne i pouzdane načine plaćanja kojima korisnici mogu jednostavno i brzo izvršiti instant prenose novca svakog dana u godini, u bilo koje doba dana, bez bojazni da će novac biti uplaćen na pogrešan broj računa.

NBS podseća da je bankama da svojim korisnicima ponude novu uslugu "Prenesi" koja građanima omogućava da jednostavno i brzo izvrše prenos novca samo uz poznavanje broja mobilnog telefona koji je primalac plaćanja registrovao za ovu uslugu.

Korisnik koji želi da prenese novac putem ove usluge potrebno je da u okviru svoje mobilne aplikacije uđe na uslugu Prenesi i da iz liste kontakata preuzme broj telefona lica kome želi da uplati novac ili da jednostavno upiše broj telefona, zatim da unese željeni iznos uplate u dinarima do 300.000 dinara i zatim potvrdi nalog nakon čega je novac uplaćen na račun registrovanog korisnika, objašnjavaju.

- Osim pomenute usluge IPS NBS sistem nudi čitav niz funkcionalnosti, poput mogućnosti plaćanja računa skeniranjem NBS IPS QR koda, koji je prikazan na računima građana za mesečne obaveze i omogućava njihovo efikasno i jednostavno plaćanje. Izdavaoci računa s NBS IPS QR kodom na ovaj način omogućavaju svojim klijentima da automatski, skeniranjem ovog koda, formiraju nalog za prenos s podacima koji su prethodno definisani u kodu. Skeniranjem tog koda platilac će svojom aplikacijom za mobilno bankarstvo, u dva-tri koraka, platiti željeni račun - zaključuju u NBS.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati