Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

13. 12. 2023. 22:09 1

"Podela budžetskog novca pokazatelj straha vlasti"

U finišu izborne kampanje, istraživački novinari, ali i opozicioni političari otkrili su i ukazali na brojne malverzacije vlasti, a uprkos dokumentovanim dokazima reakcije nadležnih institucija nema.

Pet miliona evra koji su bili namenjeni za edukaciju u školama, za prevenciju gorućeg problema u Srbiji - "vršnjačkog nasilja" i za socijalne službe je, kako su dokazali novinari BIRN-a, pronevereno. Kol centar SNS-a iz koga aktivisti zovu građane i nude novac za kupovinu glasa za naprednjake, otkrili su novinari CINS-a. Koliko tačno košta rad centra, koji je lično obišao predsednik i razgovarao sa građanima, još se ne zna. Prepiska i ugovor koji otkrivaju na koji način se povećavaju cene radova na putu Ruma-Šabac-Loznica za 25 miliona evra, otkrili su opozicioni političari.

U predizbornoj kampanji bili smo svedoci i da je vlast budžetski novac delila šakom i kapom različitim kategorijama stanovništva, a profesorka Ekonomskog fakulteta u penziji Danica Popović za N1 kaže da je to pokazatelj velikog straha vlasti.

- Da ova zemlja ima ministra finansija, to se nikad ne bi desilo. Čak ni sa ovim ministrom nije se desilo prošle godine pred izbore. Obuzeo ih je veliki strah, očigledno im je ovo vanredna situacija i boje se kako će da izađu na kraj. Da u ovoj zemlji postoji prava vlast, ovo se ne bi desilo, a i zašto bi se desilo? - kaže Popović.

Dodaje da su ovi potezi vlasti vrlo rizični jer Srbija taj novac nema, već se zadužuje.

- Rizik je ogroman. Mi te pare nemamo. Zadužujemo se. Plate i penzije realno neće porasti, a svako ko je dobio 20.000 vratiće 28.000 - navodi ona.

Popović se osvrnula i na kampanju predsednice vlade i predsednika države, istakavši da i Ana Brnabić i Aleksandar Vučić sve jače viču.

- To rade smo uplašeni ljudi. Zašto? Zato što vlast postoji kod nas koji ćemo da glasamo, zato što ih je strah. Onda se primenjuju sva sredstva pa i kupovina glasova - navodi ona.

Popović ističe i da se ne može očekivati od naroda da progovori glasno na sve zloupotrebe koje su otkrivene poslednjih nedelja, ali da je ključ u izlasku na izbore gde svako u tišini može slobodno da zaokruži koga god želi.

- Vrlo se retko desi i veliki je napor potreban da čovek kaže i iskoči i da završi kao pobednik. Jedino što možemo je da na izborima slobodno glasamo. Tako je i u demokratskim vladama - kaže profesorka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati