Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

09. 12. 2023. 22:04 1

Borba protiv korupcije u Srbiji samo na papiru

Povodom 9. decembra, međunarodnog Dana borbe protiv korupcije, Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ukazao je da se u Srbiji vodi svojevrsna "borba protiv borbe protiv korupcije" koja se ogleda u usvajanju antikorupcijskih akata pod pritiskom međunarodne zajednice, koji se potom uopšte ne sprovode, zbog čega "borba protiv korupcije postoji samo na papiru".

BIRODI u saopštenju navodi da se borba protiv korupcije u Srbiji vodi i organizovanjem javnih rasprava o antikorupcijskoj strategiji i antikorupcijskim zakonima u periodu leta, "kada je odziv za učešće u javnoj raspravi veoma mali".

- Izbori za nosioce najviših funkcija u Agenciji za sprečavanje korupcije (Veće i direktor, zamenik direktora) se vrše u postupcima koji su netransparentni i u kojima se krši zakon u oblasti sukoba interesa - navodi se u saopštenju.

Ističe se da "ne postoji odgovornost" za neefikasan rad antikorupcijskih tela, a da se neki od odgovornih u Agenciji za sprečavanje korupcije "nagrađuju unapređenjem na viša radna mesta/funkcije".

- Za svoj neefikasan i "rad ispod rada" rukovodioci Agencije za sprečavanje korupcije su nagrađani neprimereno visokim platama, shodno lošem učinku merenom međunarodnim istraživanjima. Među njima je lista Transparency International, gde je Srbija u padu u odnosu na 2012. godine i trenutno je na 101. mestu, iza Kosova* - navodi se u saopštenju.

BIRODI navodi i da postoji nespremnost Agencije za sprečavanje korupcije da u izbornoj kampanji sankcioniše kršenje Zakona o sprečavanju korupcije, "čiji je prekršilac i predsednik Aleksandar Vučić".

- U Srbiji postoji borba protiv korupcije samo na papiru, u stvarnosti ne. Tome pre svega doprinosi Agencija za sprečavanje korupcije, čije je rukovodstvo za svoju pasivnost i nevidljivost adekvatno platežno nagrađena. Stvarni borci protiv korupcije i uzbunjivači su predmet pravne i medijske odmazde, dok oni koji čine koruptivna dela su nagrađeni i zaštićeni - navodi BIRODI.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati