Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

06. 12. 2023. 18:37 37

Zekić o fotomontaži u nacističkoj uniformi: Nasmejala sam se rulji u lice

Koalicija za slobodu medija saopštila je da je zgrožena besprizornim gestom predsednice Saveta REM-a Olivere Zekić koja je na svom Telegram kanalu postavila profilnu fotografiju u nacističkoj SS uniformi, te još besprizornijim "objašnjenjem" da je to uradila “iz čiste provokacije”. Pozvali su nadležne da reaguju, međutim, Zekić za to ne haje.

Koalicija upozorava da je prekršen Zakon o zabrani neonacističkih ili fašističkih manifestacija i zabrani upotrebe neonacističkih i fašističkih simbola, a predsednica REM-a poručuje da "se nasmejala rulji u lice".

A zašto je uopšte kao profilnu sliku stavilu svoju izmontiranu fotografiju sa uniformom nacističkog komandanta, Zekić objašnjava kroz alegoriju.

- Da li se sećate one utakmice, na kojoj su Danija Alveša gađali bananom, a on je mirno oljuštio i pojeo? Imao je sreće, odmah da vam kažem. Da su u publici, te večeri, bili nezavisni novinari, borci za ljudska prava, samoproglašeni, opozicija, elita i svi drugi vlasnici morala - Dani bi bio optužen da promoviše rasizam, da “paradira” majmunske vrednosti i verujem i da bi "popio i kaznu" - smatra Zekić.

Veruje da će se to desiti i njoj pošto je na svoj nalog na Telegramu, kao profilnu sliku, okačila fotomontažu koju su svojevremeno napravili "njeni obožavaoci sa Tvitera, a ne zovu se ni Koraks, ni Petričić".

- Uradila sam to pošto su me godinama vređali, crtali me kao životinju, pravili moju lutku u zatvorskom odelu, pljuvali me, psovali, kleli i pozivali na razne kazne, uključujući i smrtnu. Uradila sam isto što bi uradio i Dani Alveš. Nasmejala sam se rulji u lice, i pokazala koliko su njihove "šale", crteži i fotomontaže glupe i banalne. I mogu da ih podnesem, čak i da ih "prihvatim" – kaže Zekić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 37

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati