Društvo i ekonomija

[ Izvor: BIRN ]

01. 12. 2023. 15:14 3

Osnivač NVO u kojoj radnici SNS kol centara primaju keš je partner Ace Bosanca

Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB), u čijim prostorijama radnici kol centra izbornog štaba vladajuće Srpske napredne stranke primaju isplate u kešu, osnovao je poslovni partner Aleksandra Kajmakovića, poznatijeg po nadimku Aca Bosanac, saznaje BIRN.

Kako se navodi u tekstu BIRN-a, prema podacima baze o javnim konkursima, otkriveno je i da je ova organizacija od države na konkursima od 2020. godine do danas dobila skoro 24 miliona dinara, odnosno oko 200.000 evra, od toga 17,7 miliona za četiri projekta na konkursima za zapošljavanje i razvijanje preduzetništva mladih. Najveći deo ovog novca CEROB je dobio na konkursima Ministarstva omladine i sporta.

Međutim, baza BIRN-a za 2021. godinu ima zabeleženih tek 7,1 milion dinara koje je dobio CEROB. U zvaničnom finansijskom izveštaju se, pak, navodi da je te godine ova organizacija od donacija imala prihode veće od 100.000 evra (12,2 miliona dinara).

Takođe, u bazi Agencije za privredne registre (APR) ne postoji finansijski izveštaj za 2022. godinu. Prema Zakonu o računovodstvu, nesastavljanje ili nedostavljanje finansijskog izveštaja APR-u je privredni prestup za koji je predviđena kazna od 100.000 do 3.000.000 dinara, piše BIRN.

Za povezanost centra CEROB i kol centara Srpske napredne stranke saznalo se u istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) koje je pokazalo da se iza svega krije dobro organizovana grupa koja upravlja novcem iz „crnih fondova“.

CEROB je osnovan 2018. godine, a prvobitno se zvao „Sve za omladinu“. U Osnivačkom aktu organizacije je navedeno da su ciljevi osnivanja omladinske politike, podsticanje mladih na aktivizam, kao i razvijanje političke kulture mladih.

Međutim, dokumentacija iz Agencije za privredne registre (APR) pokazuje da CEROB nije povezan samo sa studentskim organizacijama.

Među pet osnivača CEROB-a, nalazi se i Petar Poetar, trenutno direktor jedne knjigovodstvene agencije i vlasnik dve ugostiteljske firme. Ostalih četvoro osnivača su Uroš Stamenković, Nina Antić, Kokan Arsić i Maša Ercegovac.

Trenutni zastupnik CEROB-a je Stefan Milić, koji je prethodno bio zastupnik Saveza studenata Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Veze osnivača CEROB-a i Ace Bosanca

Preko dve ugostiteljske firme Poetar je povezan sa Aleksandrom Kajmakovićem, poznatijim kao Aca Bosanac, kontroverznim biznismenom koji se povezuje sa klanom Veljka Belivuka i Predragom Rankovićem Peconijem.

Jedna ugostiteljska radnja se zove Urban host, gde je Poetar vlasnik, a direktor Stevan Kuzmanović. Pored direktorske pozicije u navedenoj firmi, Kuzmanović je zastupnik i firme Stari grad, u vlasništvu Aleksandra Kajmakovića.

Druga ugostiteljska radnja se zove Premium hospitality, suvlasnici su Petar Poetar i Kajmaković, a osnovana je 20. novembra 2023. godine u Beton hali na savskom šetalištu, mestu gde se nalaze najeksluzivniji beogradski restorani i klubovi.

Kajmaković je vlasnik brojnih klubova i restorana u Beogradu. Najpoznatiji su Kasina na Terazijama i restoran Teatre na Trgu Republike.

Na suđenju grupi Veljka Belivuka, koja se tereti za sedam ubistava i trgovinu drogom, jedan od članova ove kriminalne grupe je svedočio da se droga prodavala u klubovima u vlasništvu Kajmakovića.

I Kajmaković je hapšen u februaru 2021. kada je policiji pričao o svojim poslovnim odnosima sa Veljkom Belivukom. Protiv njega nije podignuta optužnica.

Poslednji put je Aleksandar Kajmaković privukao pažnju javnosti kada je preko svoje kompanije “Eureka bar” kupio Geneks kulu, jedan od simbola Beograda.

Petar Poetar nije bio dostupan redakciji BIRN-a za komentar. Novinari BIRN-a uspeli su da stupe u kontakt sa Urošem Stamenkovićem, drugim osnivačem nevladine organizacije CEROB. On nije želeo da odgovori na pitanje kakva je veza CEROB-a i Srpske napredne stranke.

Pare sa državnih konkursa

BIRN je zajedno sa Građanskim inicijativama već izveštavao o spornim konkursima Ministarstva za brigu o porodici, kada je utvrđeno da su brojne fantomske nevladine organizacije dobile oko pet miliona evra za nepostojeće projekte.

- Pošto su nedavno obelodanjeni brojni primeri da su organizacije registrovane kao nevladine organizacije dobijale podršku za svoje projekte od ministarstava, a da nisu ispunile ono što je bilo planirano, bilo bi razložno utvrditi da li je to bio slučaj i sa ovom organizacijom, CEROB - kaže za BIRN Nemanja Nenadić programski direktor Transparentnosti Srbija.

Milica Borjanić, mendžerka programa u Krovnoj organizaciji mladih Srbije (KOMS), koja je članica koalicije Otvoreno o konkursima (OKO) je bila deo tima koji se bavio konkursima Ministarstva omladine i sporta. Ona za BIRN kaže da je i ovo Ministarstvo finansiralo desetak nevladinih organizacija koje bi mogle da se označe kao fantomske, jer nemaju svoje sajtove, društvene mreže, finansijske izveštaje, kao ni vidljive rezultate rada.

Borjanić dodaje da iako za CEROB nije najjasnije šta tačno rade, o njima ipak ima nekih informacija o realizovanim projektima, ako ništa, imaju bar sajt.

CEROB je karakterističan po tome što okuplja ljude iz studentskih organizacija različitih fakulteta.

- Problem je što su svuda isti ljudi. Isti oni koji su u studentskim organizacija su u CEROB-u- Mi nismo našli njihove finansijske izveštaje, nemaju izveštaje o projektima, nema informacija na društvenim mrežama da su realizovani projekti, tako da nije jasno šta tačno rade - kaže Milica Borjanić iz koalicije Otvoreno o konkursima.

Istraživanje BIRN-a je pokazalo da je samo u Ministarstvu za brigu o porodici izdvojeno preko 570 miliona dinara za fantomske nevladine organizacije, koje ne samo da nisu realizovale projekte za koje su dobile pare, nego su naknadno i lažirale izveštaje kako bi taj novac pravdale.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati