Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

23. 11. 2023. 17:13 28

"Našli su nešto krupno o njemu": Zašto je Đorđević nepoželjan u Sloveniji?

Funkcioner Srpske napredne stranke i (još uvek) aktuelni direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević neće moći da putuje u Sloveniju. Kako mu je uskraćen agreman i time poslata poruka da ta država ne želi da vidi osobu njegovog profila kao ambasadora, Đorđevićev beg u diplomatiju, posle niza štrajkova u Pošti, postao je praktično nemoguć. Da stvar bude gora za ovog naprednjačkog funkcionera, neizvesno je da li će mu predsednik Aleksandar Vučić ponuditi utešnu nagradu u vidu neke druge funkcije ili će ga pustiti niz vodu. Izbori su iza ćoška, a u kampanji se svaka greška skupo plaća.

Srbija je zvaničnim kanalima 8. avgusta ove godine zatražila od Slovenije saglasnost za Zorana Đorđevića, koji bi trebalo da bude imenovan za ambasadora u Sloveniji. Prema saznanjima slovenačkog lista "Delo", Đorđević neće dobiti saglasnost Slovenije da postane ambasador Srbije u Sloveniji.

"Delo" navodi i da nije bilo moguće dobiti zvaničnu informaciju o problemima u dodeli agremana za Đorđevića. Naime, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Slovenije ne komentariše proceduru za izdavanje agremana za šefove diplomatskih misija u Sloveniji.

Diplomata Srećko Đukić objašnjava za Nova.rs da je diskreciono pravo svake zemlje da nekome ne izda agreman. Što se samog Đorđevića tiće, iskusni diplomata navodi da su verovatno nadležne službe u Sloveniji pronašle nešto o Đorđeviću što je bilo dovoljno da mu ne požele dobrodošlicu.

- U davanju agremana učestvuju najvažniji resori, između ostalih i ministarstava spoljnih poslova, odbrane i unutrašnjih poslova… U celom poslu mogu da učestvuju i njihove obeveštajne i kontraobaveštajne službe. Svi oni bi trebalo da daju pozitivno mišljenje o toj ličnosti, ali je očigledno da se pozitivna mišljenja nisu poklopila i da je tamošnja vlast donela odluku da nema agremana. Vlada može, uprkos manjinskom mišljenju nekog ministarstva, da da agreman, ali očito da kod njega nešto krupno pronašli. Šta su tačno pronašli - to ne znamo - objašnjava Đukić.

S druge strane, Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde podvlači da je Đorđevićeva politička biografija razlog za propast transfera iz Pošte u diplomatski kor.

- Razlozi mogu biti pre svega zbog neodgovarajuće ličnosti ambasadora, kontroverzi ili ličnih nepovoljnih svojstava. S obzirom na to da je Đorđević upleten u mnoge afere u Pošti, gde je v. d. direktora i verovatnu procenu Ljubljane da bi takva osoba bila veliki problem za odnose dve države, oni su se odlučili da ne izdaju agreman za njega - objašnjava on.

Stefanović podvlači da je ovaj slučaj još jedan dokaz da SNS vlast koristi ovu državu kao svoje privatno vlasništvo.

- Ovakvim predlogom ambasadora izazvala je neverovatnu sramotu i diplomatski gaf, pošto se rukovode isključivo udomljavanjem i uhlebljenjem nesposobnih i kontroverznih kadrova, a nikako interesom Srbije i njenih građana. Ne verujem ni da bi Srbija prihvatila stranog ambasadora koji se kreće na ivici buduće krivične odgovornosti ili osobu za koju se vezuju mnoge afere i koji nikako ne ispunjava minimalne moralne i stručne kriterijume - zaključuje Stefanović.

Da li će biti utešne nagrade?

Poštari širom Srbije štrajkovali su duže od četiri nedelje tražeći bolje uslove za rad i veće plate. Đorđević se očekivano nije medijski eksponirao tokom protesta poštara, već je ulogu direktora prepustio onom ko ga je na tu poziciju i doveo - predsedniku Aleksandru Vučiću. Vučić je, s druge strane, upravo Đorđevića obeležio kao problem.

- Tu imamo problem sa direktorom tog preduzeća, jer se pitamo šta je radio i zašto nije čuo te ljude, te odgovorne i ozbiljne ljude. Zašto ih nije saslušao? Zašto se nije sa više pažnje posvetio njihovim problemima - zapitao se Vučić tokom gostovanja na Pinku.

Ubrzo nakon ove izjave, kako bi medijska predstava bila potpuna, u prostorije Pošte Srbije ušla je policija zajedno sa Višim javnim tužilaštvom kako bi se proverilo poslovanje ovog javnog preduzeća. I dok je gotovo izvesno da Đorđević neće ići na službeni put u Sloveniju, pod velikim znakom pitanja je da li će mu predsednik ponuditi neku utešnu nagradu (novu funkciju) ili će ga žrtvovati tokom kampanje radi očuvanja rejtinga. I jedno i drugo smo već imali prilike da gledamo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 28

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati