Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

20. 11. 2023. 17:22 3

Poreska policija i UKP ponovo u D Expressu bez naloga

Jedinica Poreske policija i Uprave za kriminalističku policiju (UKP) ponovo su bili u kompaniji D Express, ponovo bez naloga, ali ovoga puta bilo je najavljeno. Oni su došli u prostorije preduzeća D Express sa namerom da nastave dalje sa pregledom dokumentacije i da uruče poziv direktoru pravnog lica za saslušanje u svojstvu građanina.

Međutim, u prostorijama D Expressa su ih sačekali advokati iz kancelarije Tomanović koji su im predočili da je njihovo postupanje nezakonito te da je zatražena pravna zaštita od Višeg suda i uprave UKP-a.

Nakon razmene pravnih argumenata, jedinica UKP-a je odustala od nastavka pregleda dokumentacije i uručila poziv sa saslušanje direktora pravnog lica u svojstvu građanina.

Povodom upućenih zahteva Višem sudu za pravnu zaštitu zbog nezakonitih postupanja pripadnika UKP, očekuje se odluka suda, kao i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema tvrdnjama advokata D Expressa, primena policijskih ovlašćenja od strane policijskih službenika suprotna su Zakoniku o krivičnom postupku, Zakonu o policiji, Pravilniku o policijskim ovlašćenjima, Pravilniku o načinu obavljanja pojedinačnih policijskih poslova, Ustavu Srbije i Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

U konkretnom slučaju, tvrde advokati, nisu postojale izuzetne okolnosti za ulazak u tuđe prostorije bez bilo kakvog naloga i bez saglasnosti držaoca prostorija.

Inače, 16. novembra policijski službenici su uzeli sedam poslovnih dokumenata i, kako tvrde advokati, bez pravnog osnova i ijednog dokumenta, nezakonito zapečatili prostoriju u poslovnom prostoru.

Ono što takođe nije dozvoljeno, UKP ne samo da nije ostavio nijedan jedini dokument, već je bez bilo kakvog naloga i pravnog osnova, fotografisao i serijske brojeve računara, kao i dokumentaciju u prostoriji.

United Grupa, u okviru koje posluje i D Express, pozvala je sve relevantne međunarodne organizacije i institucije da bezrezervno osude nelegalan napad na privatnu svojinu i da pozovu vlasti u Srbiji da prekinu praksu zloupotrebe javnih institucija radi razračunavanja sa nezavisnim poslovnim subjektima kao i da počnu da se ponašaju u skladu sa zakonom i evropskim standardim prema kojima navodno ima aspiracije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati