Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

10. 11. 2023. 17:48 17

Radnici ne odustaju: Štrajk u Pošti se nastavlja

"Obustava rada u Pošti se nastavlja, barem do ponedeljka", kaže za N1 jedan od organizatora štrajka Stefan Mitrović.

U novosadskoj pošti je, na inicijativu ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića, organizovan sastanak sa zaposlenima JP Pošte Srbije koji su u obustavi rada. Sastanku je prisustvovao predsednik Nadzornog odbora tog preduzeća i predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Radnicima Pošte ponuđeno je povećanje od 10 odsto od novembarske plate, kao i dodatnih 10 odsto povećanja od 1. januara 2024. godine.

- Naše kolege su dobile nacrt, odnosno predlog dogovora, ali taj najvažniji zahtev nije - Vlada je ponudila 10 posto povećanja, a mi smo tražili 30 posto. Kolege koje su prisustvovale sastanku u Novom Sadu odbile su taj predlog - rekao je Mitrović.

Kako je dodao, dogovor je da se predstavnici Vlade Srbije vrate u Beograd.

- Gde će održati hitan sastanak sa predstavnicima poslovodstvo Pošte Srbije i nadzornim odborom i pokušati da iznađu neko bolje rešenje - izjavio je Mitrović.

Mitrović navodi i da će sledeći sastanak sa predstavnicima rukovodstva tog javnog preduzeća biti održan u ponedeljak, 13. novembra u Novom Sadu.

- Ali će radnike predstavljati i zaposleni koji su uzeli učešće u obustavi iz drugih gradova Srbije, ne samo iz Novog Sada - dodao je.

Podetimo, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović obećao je u petak radnicima Pošte koji su u obustavi rada da zbog toga neće snositi nikakve posledice.

Ministar se u Novom Sadu sastao sa zaposlenima JP Pošta Srbije iz tog grada koji su mu, kako je saopšteno iz Ministarstva, izneli razloge obustave rada, kao i da su se organizovali mimo bilo kojih reprezentativnih i nereprezentativnih sindikata ovog preduzeća.

Na sastanku je, kako se navodi, dogovoreno da nijedan zaposleni koji je bio u privremenoj obustavi rada neće snositi nikakve posledice niti biti diskriminisan, kao da neće biti privremenog ni stalnog premeštaja ovih zaposlenih i nikakvog kažnjavanja.

Takođe je dogovoreno da neće biti umanjenja zarade, putnih troškova za dane koji su zaposleni proveli u obustavi rada, kao i da će za putne troškove koji su isplaćeni danas i bili umanjeni za taj period, biti nadoknađeni.

Po pitanju zahteva za povećanje plata od 30 odsto zaposlenih u tehnologiji do koeficijenta 2,7 osim upravnika pošte prvog, drugog i van reda, na osnovu analiza nadležnih službi ovog preduzeća, iz Ministarstva su naveli da ono što je u ovom trenutku moguće jeste povećanje od 10 odsto od novembarske plate, kao i dodatnih 10 odsto povećanja od 1. januara 2024. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati