Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

09. 11. 2023. 07:00 0

Ko planira putovanje za Novu godinu, imaće brigu VIŠE

Prošle godine je novogodišnje praznike u inostranstvu provelo oko 100.000 naših građana. Turističke agencije već pripremaju aranžamane, a koliko ljudi će ove godine odlučiti da najluđu noć provede na nekom od svetskih trgova - znaće se za oko mesec dana.

Jedno je izvesno - ko planira takvo putovanje, ove godine ima brigu više. Ne razmišlja se samo o finansijama.

Ko planira da putuje za Novu godinu, već bira destinaciju, broji dane i novac. U turističkim agencijama pripremaju aranžmane, ali pažljivo prate situaciju u svetu.

- U slučaju nekih vanrednih okolnosti, da agencija mora zbog bezbednosti ili elementarnih nepogoda da otkaže putovanje, u tom slučaju se novac u potpunosti vraća. Eventualno agencija može da naplati samo neke učinjene troškove koje je imala, što je navedeno u programu putovanja i putnik je unapred obavešten o tome. Ali, u najvećem broju slučajeva vraćaju se stopostotni iznosi - navodi Vladimir Vlaho iz jedne turističke agencije.

U slučaju vanrednih okolnosti u toku samog putovanja, agencija će u saradnji sa lokalnim i vlastima u Srbiji preduzeti sve mere za bezbednost putnika, uključujući i povratak pre kraja aranžmana.

Osiguranje od, na primer, terorističkih napada, putnici ne mogu da uplate, ali je preporuka da se uz zdravstveno uplati i osiuranje od otkaza putovanja. Vremenski uslovi mogu biti loši, avioni mogu da kasne, čekaće se na granicama... Najčešće se za Novu godinu i Božić obilaze veliki evropski gradovi i putovanja traju nekoliko dana.

- Nikako (ne treba biti) na bilo kakvim demonstracijama ili bilo kakvim velikim okupljanjima u političke svrhe. Treba izbegavati i velika okupljanja kada je reč o koncertima, utakmicama... Pre svega u velikim evropskim gradovima, s obzirom na to da postoji nekakva pretnja, uslovno rečeno, terorističkim napadima. Naravno, ona je povećana sada usled ovih svih dešavanja, ali uvek je to tako kada putujemo u inostranstvo - treba biti oprezan i odgovoran prema sebi i prema drugima - objašnjava Aleksandar Seničić iz organizacije JUTA.

Prošle godine novogodišnje praznike je u inostranstvu, prema procenama turističkih radnika, provelo oko 100.000 naših građana. Kako kažu u agencijama, kako će to izgledati ove godine, znaće se za mesec dana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati