Društvo i ekonomija

D. Ljutić

05. 11. 2023. 07:00 15

VUĆIĆEVI MINISTRI SAVETUJU GRAĐANE Poklopite šerpu i najedite se za 280 dinara

Građani, usled besparice, odavno su prinuđeni da štede na hrani. Potrošači sada, kada je reč o ustručavanju, ne odriču samo delikatesa i poslastica, već su dospeli u toliko nezavidnu situaciju da moraju da smanje troškove čak i kada je reč o osnovnim životnim namirnicama. Ministri, kao da su zaposleni u nekom telešopu Aleksandra Vučića, dele savete i kako da se uštedi struja, hrana. Verovatno, imajući u vidu u kakvom nam je stanju zdravstvo, sledi savet kako da se sami lečimo a ne umremo.

Ova jesen još značajnije će sniziti životni standard prosečnog čoveka u Srbiji, jer je krenuo  pravi talas poskupljenja. U tim situacijama, kao po pravilu, vlast upućuje na mere štednje. Tačnije, izgleda da nikoga iz režima ne interesuje kako će građani preživeti narednu zimu.

Ono što je potpuno poražavajuće je to da su građani, usled besparice, odavno prinuđeni da štede na hrani. Stručnjaci kažu da se potrošači sada, kada je reč o ustručavanju, ne odriču samo delikatesa i poslastica, već su dospeli u toliko nezavidnu situaciju da moraju da smanje troškove čak i kada je reč o osnovnim životnim namirnicama. Sada ministri, kao da su zaposleni u nekom telešopu Aleksandra Vučića, dele savete građanima i kako da uštede struju, hranu. Verovatno, imajući u vidu u kakvom nam je stanju zdravstvo, sledi savet kako da se sami lečimo a ne umremo.Isključivi krivac za loše materijalno stanje građana je Vlada Srbije, koja vodi potpuno nakaradnu neoliberalnu ekonomsku politiku, te je time nemoćna da obuzda visoku stopu inflacije pa stanovništvo gura u još veće siromaštvo. Zato i navodni saveti ministara građanima zvuče ponižavajuće. Tako se ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović pohvalila svojim merama štednje. Naime, izjavila je da već godinama koristi led sijalice i da obavezno kuva u poklopljenoj šerpi. 

- Želim da podsetim građane da štede i uštede. Ako smanje potrošnju električne energije za više od pet odsto, u odnosu na prošlu godinu ili godinu pre nje, dobiće popuste na računima za električnu energiju od 20 do 40 odsto - "pao" je savet ministarke.

I tu nije kraj telešopa SNS - a. Naime, Svega 280 dinara dnevno je, ako je verovati Ministarstvu trgovine, dovoljno da jedna odrasla osoba jede tokom čitavog dana. Tako je možda na papiru, ali on se ne jede. Nema mesta ni za povrće, voće ili neke druge zdrave namirnice. Dakle, sa tako malom sumom novca, o kvalitetu ishrane ne može ni da se razmišlja. Dobar deo krivice za ovu tvrdnju, snosi predsednik Vučić i njegov parizer. On je rekao i kako parizer i majonez jede često u avionu kada putuje u inostranstvo. Po njegovim rečima, traži sendviče "baš od ovakvog parizera". Štednja je ekonomska zombi ideja, koja je bezbroj puta opovrgnuta, ali nam nikako ne polazi za rukom da je jednom za svagda sahranimo. Štednja postaje usud, neizbežna patnja pred uskrsnuće čestitosti. To je čista ideologija Vučićeve jeftine hrane i najjeftinije struje u regionu, pogrešna svest čija je svrha zabašurivanje svih gadosti režima. Ovde štednja prerasta u političku krizu preraspodele na bogate i siromašne.

U Srbiji štednja ne radi. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati