Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

27. 10. 2023. 15:57 9

Pokrenut postupak protiv Srbije zbog TE Morava

Sekretarijat evropske energetske zajednice pokrenuo je postupak protiv Srbije zbog kršenja "Direktive o velikim postrojenjima za sagorevanje" u slučaju termoelektrane Morava, koja nastavlja da radi uprkos isteku njihovog ograničenog veka trajanja.

Prema planu na koji se obavezala Srbija, TE Morava je trebalo da posle 1. januara 2018. godine radi 20.000 sati. Posle toga trebalo je da usledi zatvaranje elektrane ili prebacivanje na druge energente, piše N1.

Kako se navodi u saopštenju Energetske zajednice takva postrojenja mogu ostati u pogonu samo ako ispunjavaju strože standarde "Direktive o industrijskim emisijama", što nije slučaj za TE Morava, koja je 2022. godini "dostigla kraj ograničenog životnog veka".

Tim povodom Sekretarijat zajednice je uputio uvodno pismo u vezi sa njenim kršenjem.
Pomenuta direktiva Evropske unije odnosi se na ograničenja emisije sumpor-dioksida (SO2), azotnih-oksida (NOx) i prašine iz velikih ložišta ili elektrana. Prema Direktivi omogućava se pojedinim elektranama na fosilna goriva da iskoriste limit od 20.000 radnih sati najdalje do kraja 2023. godine. Posle toga mogu da nastave da rade samo ako ispunjavaju standarde propisane EU Direktivom o industrijskim emisijama (Industrial Emissions Directive – IED).

TE "Morava" u Svilajncu, izgrađena 1969. godine na bazi otpadnog uglja iz podzemne eksploatacije. Poseduje blok instalisane snage 125 mega vata (MW) koji je prošle godine proizveo 560 gigavar časova (GWh) ili 1,8 odsto ukupne proizvodnje EPS-a.Elektroprivreda Srbije (EPS) namerava da od 2025. do 2035. godine u svojim termoelektranama ugasi 10 blokova, ukupne snage 1.094 MW, navedeno je u EPS-ovom planu Zeleni put.

To bi trebalo da znači prestanak rada TE Morava, TE Kolubara A i TE Kostolac A, a nastavak rada sa smanjenim kapacitetom TE Nikola Tesla A (TENT A). Rezultat zatvaranja blokova, kako je rekao Šiljkut, biće smanjenje emisionog faktora sa 0,86 tona CO2 po MWh u baznoj 2019. na 0,51 tonu u 2035. godini.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati