Društvo i ekonomija

Direktno.rs

26. 10. 2023. 14:04 12

Predsednik bez voznog reda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre neki dan "gromoglasno" otvorio novu zgradu nove železničke stanice Beograd centar, za koju mnogi i ne znaju gde se tačno nalazi. Iz te zgrade iz koje, da parafraziramo predsednikove reči "možemo putovati, osećajući razliku između ružne prošlosti i bolje budućnosti". Na stranu to što o ružnoj prošlosti govori čovek koji je 11 godina efektivno na vlasti, ali logično je da se zapitamo kuda to možemo otputovati iz železničke stanice "svetle budućnosti"? U nekoliko klikova prelistali smo vozni red.

Dakle, stanični red vožnje stanice Beograd centar nudi nam grandioznih 127 polazaka dnevno. Impresivno na prvi pogled, ali samo na prvi. Detaljniji pogled pokazuje da više polovina polazaka, odnosno 70, odnosi se na sistem "BG voza" koji već decenijama preko Beograđanima poznate stanice "Prokop" spaja četiri strane grada Beograda-Lazarevac, Mladenovac na jugu pa sve do Batajnice i Ovče na severu.

Na polaske gradske želenice otpada više od polovine polazaka.

Dakle, na međugradski i međunarodni prevoz otpada 57 polazaka. Ponos srpskih železnica voz "Soko" ima 15 polazaka za Novi Sad, tako da ostaje 42 polazaka. Njih čine vozovi sa oznakom "regio" (kovanica koja menja nekadašnju oznaku za nešto između putničkog i brzog voza, ali i u ponekom slučaju i običnog putničkog voza).

Pa da vidimo dokle možemo stići sa "regio" vozovima?
Gle čuda, opet do Novog Sada, sa još 16 polazaka. Za Novi Sad ukupno 31 polazak. Ostaje nam 26.

Pa da vidimo ima li to saobraća izvan pruge oko Beograd i prema Novom Sadu. Ima, i to prema - Vršcu šest, Nišu četiri, Šidu četiri, Užicu četiri, Prijepolju dva, Valjevu dva, Lapovu dva i Rumi dva. Što je ukupno 24 polaska. Ostaju nam još dva.

Pogađate, radi se međunarodnim polascima.

Jedan za Bar (Crna Gora) i za Zvornik (Republika Srpska, Bosna i Hercegovina).

O trajaju putovanja drugom prilikom.Predsednik voli statistiku, pa da izračunamo. Statistički - 55% polazaka vozova otpada na "BG voz", a za polaske prema Novom Sadu 25% - dakle ukupno 80% ili četiri od pet polazaka. Od preostale petine - prema Vršcu ide 5%, prema Nišu, Šidu i Užicu po 3%, prema Nišu, Prijepolju, Valjevu, Lapovu i Rumi po 1,5%. Konačno, međunarodni polasci su u redu vožnje zastupljenji sa 1,5% (Bar 0,75% i Zvornik 0,75%).

Od desetine vozova koji su jurili širom Srbije i bivše nam zemlje - Jugoslavije, sa redovnim međunarodnim polascima i vezama prema Beču, Budimpešti, Bukureštu, Solunu, Skoplju, Istanbulu, Sofiji (čak i u Miloševićevo vreme), pa kasnije i prema Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu, Banjaluci, itd, uznapredovali smo do dva međunarodna polaska prema - Baru i Zvorniku.
Nova zgrada železničke stanice "Beograd centar", kao i sve u naprednjačkoj Srbiji - samo puka fasada. Spolja gladac, iznutra jadac. Nova i lepa zgrada kao paravan za na unutrašnjem planu devastiranu zemlju i rasturen želenički sistem koja je sveden na Beograd sa okolinom i vezu sa Novim Sadom, kao da izvan Beograda i Novog Sada ništa ne postoji. Sve zajedno kao očigledan put u bespuće, ali, sudeći po broju međunarodnih polazaka sa "Beograd centra" (manje od svakog pedesetog) i predznak potpune izolacije Srbije.

Sem ukoliko građani na izborima ne odluče drugačije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati