Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

23. 10. 2023. 16:42 15

Paori: Od pregovora sa Vladom ništa nije ostvareno

Poljoprivrednici Stiga i Banata jutros su protesnom vožnjom traktorima kroz grad Požarevac i banatska sela izrazili nezadovoljstvo niskim cenama žitarica. Oni zahtevaju od Vlade da uredi tržište i podsećaju da se od majskih pregovora, ništa nije promenilo.

Kroz Požarevac i banatska sela su prošli traktori poljoprivrednika iz udruženja Stig i Banat. Oni su proterstnom vožnjom skrenuli pažnju na neodrživo niske cena žitarica.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić kaže da su nezadovoljni opštim stanjem u poljoprivredi. Kako tvrdi, budžet je povećan na 104 milijarde dinara, a poljoprivrednici u sve goroj poziciji.

- Naša parola je "Poljoprivrednici su gladni" jer je kilogram kukuruza 13 dinara. Za 100 litara nafte potrebno je prodati oko 1.500 kilograma kukuruza po toj ceni - rekao je Savić za "Vreme".

Neostvarena obećanja

Nakon pregovora sa Vladom u maju, glavni zahtev poljoprivrednika je bio – uređenje tržišta. Kako kažu, na tom planu se ništa nije dogodilo.

- Naše proizvode sada nema ko da otkupi. Mi smo obustvaili žetvu kukuruza jer nemamo gde da ga lagerujemo. Možete da zamislite koje su to cene kad nemaš gde da ga lageruješ, a kamoli da ga prodaš - kaže on.

Znamo da se u poslednjih nekoliko meseci promenilo mnogo faktora na svetskom tržištu. Svesni smo da su i u Evropi niske cene, ali nisu baš ovoliko niske.

U celom lancu proizvodnje, svi ponešto zarade, samo mi proizvodimo, a ne zaradimo ništa. To ne može da bude normalno. Mi smo organizovali protestnu vožnju sa ljudima iz našeg kraja. Sa njima smo u kontaktu svakog dana. Oni nas pitaju i prozivaju i pitaju šta čekamo i dokle ćemo čekati?

- Od nadležnih smo imali neku reakciju na nivou rekla-kazala - priča Savić.

Borićemo se dok možemo

Poljoprivrednici traže, kako je i dogovoreno u maju, da se reguliše tržište žitarica jer su cene niže nego na berzama u okolnim zemljama, da dizel sledeće godine na pumpama košta po ceni bez akcize, a ne da plate punu cenu na pumpi, pa da čekaju povraćaj 50 dinara tog poreza jer nije tako dogovoreno.

Ove godine su subvencije po hektaru povećane na 18.000 dinara, ali se ne nagoveštava mogućnost da 2024. godine budu, minimalno 12.000 dinara.

“Mi se vrtimo u krug. Dokle god imamo snage borićemo se. Rezultati naše borbe su veoma mali, ali mi drugi način nemamo”, zaključio je Savić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati