Društvo i ekonomija

[ Izvor: K1/Mediji ]

23. 10. 2023. 21:11 2

Da li neko pazi na to ko nam i čime vozi decu na ekskurzije?

Obavljanje organizovanog prevoza dece vrši se autobusom koji poseduje Potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila koja nije starija od 30 dana. Agencija za bezbednost saobraćaja danas je, s obzirom da je u toku period đačkih ekskurzija, apelovala na sve učesnike u organizovanom prevozu dece, da zbog zaštite bezbednosti učenika i nastavnika, poštuju propise i pravilnik koji se odnose na taj vid prevoza.

- Imajući u vidu da je u toku period đačkih ekskurzija i rekreativnih nastava, Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na sve učesnike u organizovanom prevozu dece, da zbog zaštite bezbednosti dece i nastavnika obavezno obrate pažnju na propise koji se odnose na organizovani prevoz dece, a posebno na Pravilnik o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece - piše u saopštenju.

Kako se podseća, organizator prevoza dužan je da najkasnije u roku od 48 časova pre otpočinjanja prevoza obavesti nadležni organ unutrašnjih poslova o prevozniku, mestu i vremenu polaska, broju angažovanih autobusa, broju angažovanih vozača autobusa i broju prijavljene dece i drugih lica koja učestvuju u izvođenju putovanja.

Podseća se, takođe, da su Pravilnikom o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece, propisani su uslovi koje mora da ispunjava vozač koji vrši organizovani prevoz dece. To znači da je psihofizički sposoban da bezbedno upravlja vozilom, da ima važeći ugovor o radu za vozača, da mora imati najmanje tri godine važeću vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije, da ima lekarsko uverenje o sposobnosti za vozača koje nije starije od godinu dana.

Takođe, prema pravilniku, mora da poseduje kvalifikacionu karticu vozača za obavljanje poslova profesionalnog vozača, da je pre započinjanja radnog dana u kojem se obavlja prevoz koristio dnevni odmor u neprekidnom trajanju od najmanje 11 časova, kao i da poseduje dokaze o aktivnostima vozača za tekući dan i prethodnih 28 dana.

Obavljanje organizovanog prevoza dece vrši se autobusom koji poseduje Potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila koja nije starija od 30 dana.

- Napominjemo da prilikom obavljanja organizovanog prevoza dece prevoz se ne sme započeti ukoliko sva deca nisu propisno vezana sigurnosnim pojasem. Takođe, podsećamo da grupa do tridesetoro dece mora imati najmanje jednog grupnog pratioca u saobraćaju, dok je za grupu veću od tridesetoro dece potrebno da bude prisutno najmanje dva grupna pratioca - piše u saopštenju.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, u Republici Srbiji u poslednje tri godine smrtno stradalo jedno dete, teže povređeno troje, a lakše 92 deteta u svojstvu putnika u autobusu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati