Društvo i ekonomija

Direktno.rs

19. 10. 2023. 19:29 3

Nikezić: Kina? Srbija ide ka dužničkom ropstvu

"Čelično prijateljstvo je već decenijama jedna konstanta u odnosima između Kine i iz Srbije, ali u prethodnih 10 godina sve više idemo ka neokolonijalizamu i prema dužničkom ropstvu. Srbija u Kinu izvozi isključivo jeftine sirovine poput rude bakra ili neobrađenog drveta, a iz Kine uvozimo u mnogo većem obimu i mnogo skuplju opremu, medicinsku, računarsku, telekomunikacionu i taj odnos je iz godine u godinu sve neravnopravniji i zaista podseća na taj jedan neokolonijalni odnos", izjavio je Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde gostujući na televiziji NovaS.

- Srbija je imala spoljnotrgovinski deficit sa Kinom pre 10 godina oko milijardu evra, sada je taj spoljnotrgovinski deficit 3,7 milijardi evra, tako da smo značajno nazadovali, pogotovo što je taj odnos vrlo nepovoljan po Srbiju. Naime, mi sa Evropskom unijom u spoljnu trgovinu imamo pokrivenost uvoza izvozom 83%, a sa Kinom imamo samo 23%. To znači da nama Evropska unija u ukupnom izvozu učestvuje sa 64%, a Kina nam učestvuje sa samo 4%, zato je nama i prirodno, i iz svih drugih razloga mnogo kvalitetniji partner Evropska unija nego što je Kina - istakao je potpredsednik SSP.

Nikezić je rekao da smo nedavnom posetom državne delegacije Kini ne samo videli da je sklopljen Sporazum o slobodnoj trgovini nego i mnogi drugi sporazumi.

- Spomenuću Sporazum koji možda najbolje odslikava tu računicu, a tiče se izgradnje saobraćajnice autoputa Beograd - Zrenjanin - Novi Sad i brze saobraćajnice Bački breg - Nakovo. Ta dva projekta su do pre samo par godina vredela milijardu evra, ove nedelje je potpisano sa građevinskim firmama da se zadužimo i platimo ih 4 milijarde evra, znači četiri puta više. Imamo situaciju da u vojvođanskoj ravnici plaćamo brzu saobraćajnicu i auto-put preko 13 miliona evra, a Hrvati su izgradili autoput od Zagreba do Splita za tri puta manju cenu.

- Za Srbiju takva saradnja uopšte nema nikakvog benefita jer te projekte će graditi kineske firme, zadužićemo se po nepovoljnim uslovima kod kineske države za njihovu realizaciju, radiće kineski radnici. Mogu da spomenem još jedan projekat - izgradnju kanalizacije. Pre tri godine, Evropska unija je donela program pomoći Zapadnom Balkanu 9 milijardi evra u kojoj najznačajniju stavku je predstavljalo ulaganje u zaštitu životne sredine, otpadne vode, kanalizaciju i slično i namenila je značajna sredstva i za Srbiju - rekao je Nikezić i naglasio:

- Umesto da taj zaista veliki i važan projekat za Srbiju, ugovorimo sa Evropskom unijom koja daje 80% bespovratnih sredstava i kada bi bio organizovan tender, koštalo bi 2 milijarde, znači platili bismo ih 300 miliona... Mi smo odmah nakon što je to Evropska unija objavila, govorili: Bez tendera sa kineskom kompanijom za isti posao 3,2 milijarde evra. Vi sad pogledajte na kolikom gubitku je Srbija, da ne govorim da je i ta tehnologija koju Kinezi primenjuju prethodna generacija u odnosu na projekte koje radi Evropska unija - rekao je Nikezić.

- Ova vlast formalno nije odustala od Evropske unije, ali mnogo toga što radi je to da se sve više udaljavamo od Evropske unije i udaljavamo se od normalnog života. Ono čemu Srbija prirodno mora da teži i ono što mora da bude naše opredeljenje i za šta se vrlo jasno opredelila Stranka slobode i pravde je pravac Evrope i da što pre uđemo u Evropsku uniju. To je jedan najelegantniji način i da se izvučemo iz ovako štetnog sporazuma kao što je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom koji neće doneti ništa dobro Srbiji - zaključio je Nikezić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati