Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

19. 10. 2023. 17:42 7

Malešić i lider SNS dogovarali pritisak na pravosuđe

Transkripti razgovora između policijskog generala Slobodana Malešića i aktuelnog ministra odbrane i predsednika SNS Miloša Vučevića, koji je u tom trenutku bio na poziciji gradonačelnika Novog Sada, dokazuju da vladajuća stranka vrši pritisak na pravosuđe.

Kako je objavio Insajder, policijski general Slobodan Malešić, nekadašnji načelnik novosadske policije i pomoćnik direktora policije za Specijalne i posebne jedinice, optužen je da je organizovao kriminalnu grupu u kojoj su bila još dvojica tadašnjih rukovodilaca u policiji.

Prema optužnici, oni su trgovinom uticajem i zloupotrebama svojih visokih policijskih položaja, uticali na to da se policija ne bavi nezakonitim radnjama biznismena iz Prijepolja Dženana Kujovića i njegovih firmi. Za to je, prema navodima optužnice, Malešić stekao imovinsku korist.

Posle hapšenja Dženana Kujovića 4. aprila 2022. Malešić je, sudeći prema optužnici u koju je Insajder imao uvid, bio svestan da će i on biti uhapšen. Da je to pokušao da spreči - može da se zaključi iz poruka koje je slao političarima i biznismenima.

Policijski general najpre piše Andreju Vučiću ali, u optužnici, ne piše da dobija odgovor. Istu poruku poslao je i tadašnjem gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću koji mu je, kako se navodi u optužnici, odgovorio.

Ovako je tekao razgovor

4. april 2022. godine u 04.54 sati

Malešić: Izvini, znam da si u haosu… Sada su uhapsili onog drugara u Prijepolju što su proveravali osam meseci i ništa. Verovatno će sada da krenu i na mene. Mislim da nisam uradio nikakvo kd.. Ako jesam, treba da odgovaram. Neka mi podnesu krivičnu prijavu u redovnom postupku, da ne prave scene i blate porodicu. Izvini i hvala unapred.

Malešić: Poslao sam i A istu poruku. Izvini i hvala unapred.

Vučević: Nemoj se izvinjavati. Vlasnika one firme?

Malešić: Da. Krenuo u CG.

Vučević: Bagra. Na granici?

Malešić: Da, neka podnesu prijavu i dokazuju ako smo krivi. Ovo namerno rade da unište. Zamoli A da zove V.

Vučević: Rekao sam. Čekam odgovor.

Malešić: Hvala ti. Zvali su me u 19.45 da dođem.

U vreme razmene tih poruka Slobodan Malešić je načelnik policije u Novom Sadu, a Miloš Vučević gradonačelnik tog grada, pa nije neobično da se poznaju, navodi Insajder.

Malešić je, međutim, tog dana ipak uhapšen po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, u istrazi koju je vodio Sektor unutrašnje kontrole.

U pritvoru je proveo nepuna tri meseca. Prema navodima Višeg suda, pritvor je ukinut jer su ispitani svi svedoci.

Slobodan Malešić se u daljem toku postupka brani sa slobode, odakle dolazi i na suđenje u Specijalni sud.

Inače, optužen je kao organizator kriminalne grupe da je, koristeći službeni i društveni položaj, posredovao da se ne izvrše službene radnje koje bi morale da se izvrše. Cilj je bio sticanje finansijske koristi za sebe i pripadnike te organizovane kriminalne grupe.

Ovaj slučaj potvrđuje sve one tvrdnje da vlast u Srbiji sprovodi kontinuirani pritisak na pravosuđe, u slučajevima koji imaju veze s njima bliskim ljudima, piše Nova.rs.

A to je i ono što se godinama spočitava Srbiji u izveštajima Evropskog parlamenta.

Tako se u poslednjem napominje da "prema mišljenju više organizacija civilnog društva i nezavisnih pravnih eksperata, zakoni o pravosuđu i dalje ostavljaju prostor za nedopušten uticaj izvršne vlasti na njegov rad, dok Nacionalna konvencija o EU navodi da stavovi civilnog društva o pravosuđu možda nisu dovoljno uzeti u obzir".

S tim u vezi pozvane su javne institucije Srbije da prioritetno ojačaju garancije za nezavisnost i efikasnost pravosuđa i na potpuno usklađivanje sa Venecijanskom komisijom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati