Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

19. 10. 2023. 17:06 2

Država pojačava kontrolu medija: Telekom može da postane vlasnik Kurira i Monda

Danima je javnost bila uskomešana zbog novog zakona, kojim bi se uništila medijska sloboda u Srbiji. Posle pritiska iste te javnosti, vlast je odustala od dva sporna člana koja bi direktno uništila mogućnost da građani gledaju nezavisne televizijske kanale, poput TV Nova i N1. Ipak, u Nacrtu zakona ostao je član, prema kome će državna telekomunikaciona kompanija, odnosno Telekom, imati dozvolu da osniva medije.

Sve se dešava tačno na petu godišnjicu potpisivanja ugovora između Telekoma i kompanije Igora Žeželja Wireless Media, prema kojem Telekom, baš po isteku petogodišnjeg roka, može zvanično da kupi "Žeželjevo medijsko carstvo" u okviru kojeg je i Kurir, piše Nova.rs.

Petogodišnji rok je istekao 15. oktobra, a zakon se baš sada usvaja i sve se legalizuje.

Poslednji čin

Kompanija Adria Media Group, dugogodišnji izdavač Kurira, obrisana je početkom avgusta iz poslovnog registra, pa je novi izdavač ovog tabloida postala druga firma Igora Žeželja - Mondo INC. Na pitanje zašto se ova promena dogodila - iz Monda tvrde radi lakšeg poslovanja i da ne planiraju njegovu prodaju. Ipak, ako i kada to budu planirali, prvi potencijalni kupac biće državni Telekom koji od sredine oktobra, prema ugovoru iz 2018, ima prava da zahteva od Žeželja da im proda kompaniju Mondo, u okviru koje posluje i Kurir.

Uticaj države na medije posredstvom Telekoma već je postao šablon za kontrolu i oblikovanje javnog mnenja, veličanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke. Brutalna propaganda finansira se iz kase državne firme koja je javno dobro koje se zloupotrebljava u cilju disciplinovanja ili gušenje kritičke misli, napada na opozicione političare i društvene aktiviste u čemu Kurir ima značajnu ulogu.

Nakon što je kupio Adria media group (AMG), Igor Žeželj ju je pripojio svojoj drugoj kompaniji Mondo. Tako je AMG na Mondo prebacio svu svoju imovinu kao i zaposlene, navodi se u ugovoru o pripajanju priloženom Agenciji za privredne registre, pisalo je Raskrinkavanje.

Ne može da se ne primeti, baš uoči isteka ovog petogodišnjeg dogovora, Mondo INC je pripojila drugu Žeželjevu firmu - Adria Media Group. Adria Media Group je, osim Kurira, bila izdavač i nekoliko drugih portala i magazina među kojima su Espreso, Glossy, Stil, Lepa i Srećna, Elle. AMG je dobila dozvolu i 2020. pokrenula i televiziju Kurir. Krajem prošle godine je preuzela i brend Euraktiva na srpskom jeziku. Sve to je sada prešlo u ruke kompanije Mondo INC.

Šta se krije iza ove poslovne odluke iz Monda odgovaraju šturo i birokratski -kažu da su pripajanjem "započeli proces objedinjavanja poslovanja sa ciljem formiranja integrisane organizacije sa liderskim položajem u oblastima digitalne transformacije i medija", navodi Nova.rs.

Ipak, s obzirom na ugovor koji je još pre pet godina Igor Žeželj potpisao sa državnim Telekomom, logično se nameće i pitanje da li ovo pripajanje može značiti i pripremu za prodaju, a novim zakonom otvara se prostor da sve bude "čisto" i da država ponovo legalno uđe u medije.

Šta se tačno desilo pre 5 godina

Ugovor između Telekoma i Wireless Media potpisan je 15. oktobra 2018, a tajming i sadržaj ugovora u delu javnosti protumačen je kao pokušaj pronalaženja načina kojim bi se Mondu, preko firme Wireless Media koja u potpunosti kontroliše Mondo i njen je jedini vlasnik, obezbedio novac državnog Telekoma za kupovinu Kurira. O tome je detaljno pisao BIRN.

Telekom se ugovorom obavezao da će preduzeću Wireless Media platiti 37,9 miliona evra. Prvih 27,95 miliona evra trebalo je da uplati tokom predstojećih osam meseci po potpisivanju ugovora. Kurir je, prema pisanju pojedinih medija, prodat za 25 miliona evra.

Dve nedelje pre nego što je sklopljen ovaj ugovor o saradnji, Mondo, koji je ćerka firma Wireless Medije, kupila je Kurir na osnovu kupoprodajnog ugovora potpisanog 1. oktobra. Taj ugovor je aneksiran 15. oktobra, odnosno istog dana kada je potpisan i pomenuti ugovor kojim se državni Telekom obavezao da kompaniji Wireless Media uplati pomenutih 37,9 miliona evra.

Za ugovor se saznalo avgusta 2020. godine, kada je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić o njemu obavestila medije na konferenciji ispred zgrade Telekoma Srbije u Beogradu.

Tepić je, tada podrobno objasnila tok transakcija između tri firme - matične firme Igora Žeželja - Wireless medie, njene ćerke firme Mondo INC i Telekoma Srbije.

- U istom periodu imate isti iznos u bilansima stanja sve tri firme - reč je o 10 miliona evra, inače cifra koja se pominje da ju je Žeželj platio za tabloid Kurir ili - najmanji jedan deo iznosa. Imate Telekom koji daje avans, u prvom trenutku ne znamo kome, i imate Wireless mediu koja prima avans, ne znamo od koga, i imate taj avans koji Wireless media upućuje, odnosno daje dalje ćerki firmi istog Igora Žeželja, vlasnika tabloida Kurir i odnedavno nove TV Kurir, u iznosu od isto 10 miliona evra - rekla je tada Tepić i dodala:

- Na istoj konferenciji, ja sam pokazala, u bilansu stanja, na poziciji 419 takođe Wireless medie Igora Žeželja, da kažem novootkrivenih 28 miliona evra za koje smo se svi pitali odakle mu - kako neko sa imovinom poslovnom od dva miliona evra može da dobije 28 miliona evra? Svaki pravnik, ekonomista, bankar bi potvrdio da ne postoji osnov, čak i da je hteo da se zaduži - da se taj novac dobije. Kockice su se složile, Pandorina kutija se otvorila, ja sam uspela da dođem do ovog kapitalnog ugovora.

- Ovo nije dokaz jedne od dve najveće korupcionaške afere - pored posla Telekoma sa Kopernikusom i ove, Telekoma sa Igorom Žeželjem - ovo je, po meni, dokaz na koji način Vučić, partija i bratija plaćaju batinu za upravljanje medijima u Srbiji, za kontrolisanje medija koji treba da veličaju Vučića, partiju i bratiju i s druge strane - za disciplinovanje ili gušenje svake kritičke misli, ne samo opozicionih političara, već svakoga ko se usudi da kritikuje Vučićev režim, pa čak i onih koji nisu kritikovali, ali su imali otpor ili oprez prema režimu. To se najdominantnije dešava u tabloidu Kurir - navela je tada Marinika Tepić.

Šta je rekla nadležna komisija?

U rešenju Komisije za zaštitu konkurencije od 5. decembra 2018, kojim je Mondu odobrena kupovina Kurira, piše da je pravni osnov za koncentraciju kupoprodajni ugovor sklopljen 1. oktobra 2018, kao i aneks ugovora od 15. oktobra 2018. potpisan između Monda i Aleksandra Rodića, vlasnika Adria Media Group.

U istom rešenju, međutim, ne piše da li je Komisiji na uvid dostavljen ugovor o saradnji između Telekoma i firme Wireless Media, vlasnika Monda, potpisan 15. oktobra, dan pre nego što je Mondo Komisiji podneo zahtev za koncentraciju.

Iz člana 1 tog ugovora se saznaje i to da saradnja između Telekoma i Wireless Media traje još od 2004. godine, što vodi ka zaključku da značajno utiče i na poslovanje firme Mondo, koja je u stoprocentnom vlasništvu Wireless Media i "u potpunosti pod kontrolom" te firme.

Telekom se ugovorom obavezao da će preduzeću Wireless Media platiti 37,9 miliona evra. Prvih 27,95 miliona evra trebalo je da isplati na sledeći način: 13,55 miliona evra Telekom je trebalo da isplati odmah po potpisivanju ugovora, a preostali iznos u šest rata od po 2,4 miliona evra zaključno sa 15. junom 2019.

Ostatak od 9,95 miliona evra, Telekom je trebalo da uplati do 5. novembra 2018. uz uslov da se do tog trenutka potpiše "krovni ugovor" između Telekoma i Monda kojim će se "urediti osnovni principi, pravila i pravac buduće saradnje između ta dva pravna lica".

Među mnoštvom međusobnih obaveza je i ona iz člana 6 kojom se Wireless Media obavezuje da obezbedi poseban status partnerstva Monda sa Telekom Srbija koji bi Telekomu obezbedio pravo preče kupovine za prava distribucije programskog sadržaja u produkciji Monda u bilo kojoj formi, uključujući i TV kanale, po najnižim tržišnim cenama.

Navodi se i da je dotadašnja saradnja Telekoma i Wireless Media u okviru projekta Mondo portala regulisana ugovorom koji je sklopljen 12. jula 2004.

Iz rešenja Komisije o odobrenju prodaje Kurira nije jasno da li je ta institucija imala uvid u ugovor između Telekoma i Wireless Media iz 2018, iz kog se vidi da partnerstvo tih firmi ima uticaj na poslovanje Monda, ali ni u one iz 2004. i 2007. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati