Društvo i ekonomija

D. Ljutić

19. 10. 2023. 20:26 2

Kadar SNS u savetima fakulteta: Rekvijem za studente

Univerzitet je marginalizovan, a odlučivanje o najvažnijim pitanjima preneto na birokratska tela koja kontroliše izvršna vlast, podložna isključivo političkom uticaju i interesima. Koncepcija svojevrsnog SNS univerziteta ima za cilj da akademiju svede na preduzeće za proizvodnju radne snage sa ograničenim kompetencijama, mesto gde neće biti mislećih ljudi koji razvijaju, razmenjuju ideje i stiču znanja. Ali, kad sam univerzitet stidljivo brani svoju autonomiju, to je simptom duboke bolesti čitavog društva, a posebno univerziteta.

Drugovi komunisti su podsećali na obrazovanje kao "građansku dužnost" i tadašnji sistem se jako mrštio na slabu pismenost, iako je ta reč ušla u srpski jezik i otkrivena tek nedavno. Imenovanje Dragoslava Bokana, Novaka Nedića i ostalih spornih ličnosti u Savete fakulteta je direktno mešanje u rad Beogradskog univerziteta i napad na jednu od malobrojnih nezavisnih institucija koja nije u potpunosti pod uticajem SNS. Ovakvom odlukom samo se dodatno vrši pritisak na BU i dovodi u rad dalje funkcionisanje Univerziteta, navodi se u saopštenju sekcije mladih u stranci Zajedno.

Da država nasrće na Univerzitet - potpuno je uobičajeno.To se da razumeti, jer političarima, osim ako su istinski državnici, koji interes društva, zajednice i države stavljaju ispred svojih ličnih, sitnopolitičkih, partijskih i finansijskih, nikako ne odgovara slobodan Univerzitet, kao mesto gde se neguje kritičko mišljenje.

Kod nas, moraš da studiraš tamo gde oni kontrolišu kapiju. Jer, SNS gospodari akademskog sveta troše plen na sebe. Drugim rečima, njihov proizvod je dragocen i skoro nemerljiv. Moć i novac. Univerzitet mora da bude iznad toga. Osim ako nije oboleo od bolesti, koja je naše društvo već gotovo potpuno razorila odsustva moralne odgovornosti prema sebi, studentima, kolegama i akademskoj zajednici, društvu, generacijama koje tek dolaze.

U međuvremnu smo oćutali akreditovanje raznoraznih privatnih fakulteta i univerziteta za koje smo svi znali da su najobičnija kobajagi obrazovna ustanova.

Tako će gradovi u Srbiji, zahvaljujući i novim umnim kadrovima SNS-a iz ovdašnjeg podzemlja, nekada označeni kao univerzitetske sredine, primetiti samo da su studenti, često najvitalniji deo njihove populacije, nestali bez traga. Naše društvo, sve više raslojeno i dezorijentisano, gubi šansu za šansom. A kako vreme ide, biće je sve manje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati