Društvo i ekonomija

Direktno.rs

17. 10. 2023. 09:48 2

Basta: Usvajanjem izmene Zakona o elektronskim medijima nastupio bi potpuni medijski mrak

Povodom najnovijih izmena Nacrta Zakona o elektronskim medijima, dužni smo svi da stanemo na jednu stranu, na stranu odbrane slobode medija. Posebno, napominjem da je sloboda medija regulisana Ustavom Republike Srbije, članom 50. gde je između ostalog propisano da "U Republici Srbiji nema cenzure". Medijska slika u Republici Srbiji je već duže vreme predmet raznih debata i kritika, ograničena sloboda medijskog izveštavanja, kontinuirana podređenost medija, baca loše svetlo na Republiku Srbiju, na njenu demokratiju i na kraju na njen put ka Evropskoj uniji - navodi se u saopštenju Radeta Baste, predsednika pokreta "Evropski put" koje prenosimo u celosti.

- Nekoliko godina unazad čuju se sugestije od strane predstavnika EU, kojima se poziva na veću transparentnost i veću slobodu medija. Očigledno da Vlada Republike Srbije i nadležno Ministarstvo nisu razumeli ove sugestije. Podsećam javnost da sam sa mesta ministra privrede u Vladi Republike Srbije, javno izgovorio da "Novoj S treba dodeliti nacionalnu frekvenciju", zbog čega sam trpeo razne pritiske i medijsku satanizaciju od strane pojedinih medija.

Zato koristim ovu priliku da pozovem predstavnike OEBS-a čija je misija u Republici Srbiji između ostalog jačanje i razvoj medija u Srbiji, da sagleda i izmeri posledice usvajanja ovakvog Nacrta zakona na medijsku sliku. Smatram da bi usvajanjem ovakvog Nacrta zakona u Republici Srbiji, nastupio potpuni medijski mrak, bez izgleda da svane. Takođe, posebno napominjem da bi Misija OEBS-a tokom današnjih konsultacija morala da insistira na tome da se Nacrt zakona povuče i da se pristupi izradi novog Nacrta zakona po okončanju izbora, tačnije nakon formiranja Vlade Republike Srbije.
Usvajanje odredbi Nacrta zakona kojima se reguliše raspored kanala je direktan udar na jednog konkretnog kablovskog operatera. Ovo predstavlja, ne zapamćen udar na stranog investitora, sa samo jednim ciljem da isti napusti Republiku Srbiju. I dok se Vlada Republike Srbije, hvali novim investicijama i otvaranjem novih
radnih mesta, kao i subvencijama za nova radna mesta, ovde imamo slučaj da po svaku cenu jednog stranog investitora, želimo da isteramo sa teritorije Republike Srbije, jer nam se njegov program ili način izveštavanja ne sviđa.

Isto tako, povratak države u vlasništvo nad medijma, faktički predstavlja legalizaciju "de facto" stanja, a odnosi se na Telekom. U vezi sa tim postavlja se pitanje što smo pre bezmalo deset godina donosili Zakon, ako sada moramo da vraćamo na staro i da li ćemo u budućnosti se isto ponašati, kada god nastupi neki problem ili nešto slično mi ćemo ga posebno zakonom rešavati.

Još jednom pozivamo Vladu Republike Srbije da odustane od donošenja ovakvog Zakona, a misiju OEBS-a da u skladu sa svojom misijom postupi te da Nacrt zakona se povuče i sačeka neku novu Vladu kako bi bio donet u skladu sa najboljom praksom Evropske unije. Donošenjem ovakvog zakona udaljili bi se od onoga što mora da bude naš cilj, a to je članstvo u Evropskoj uniji, a kao predsednik pokreta "Evropski put" kažem da je Srbiji mesto u EU -zaključuje Basta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati