Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

12. 10. 2023. 11:56 5

Skoro polovina ljudi u Srbiji kupuje isključivo na akcijama

Iako je broj akcijskih ponuda u trgovinskim lancima povećan za pet do 10 odsto u odnosu na prošlu godinu, beleži se pad kupovine potrošača od 6,1 odsto. Kada se tome doda i to da 37 odsto potrošača kupuje isklјučivo na akcijama, dolazi se do zaklјučka da sami trgovinski lanci zaista ulaze u krizu profita, navodi se u odgovorima Privredna komore Srbije (PKS) koji su dostavljeni Novoj ekonomiji za potrebe analize objavljene u štampanom izdanju.

Načelno rast maloprodajnih cena u najvećoj meri potiče od visokih troškova proizvodnje, tj visoke cene inputa u proizvodnji i niske ekonomija obima, navela je Tijana Maljković, ispred Udruženja za trgovinu PKS, navodi Nova ekonomija.

- Sektor maloprodaje beleži značajan rast operativnih troškova poslovanja: povećanje troškova usluga proizvođača i uvoznika, distributera i naknada zarada za zaposlene, logistike, energenata koje konstantno rastu, zakupa objekata, povećanje troškova otplate kredita kod komercijalnih banaka - rekla je ona.

Cene dobavlјača od početka godine porasle su za 20-40 odsto, a ukupni operativni troškovi trgovaca porasli su za 21 odsto u istom periodu.

- Prema podacima nadležnih institucija prosečna bruto marža kod najvećih maloprodajnih trgovinskih lanaca iznosi 14,6 odsto, a kod ostalih privrednih subjekata nema značajnijih razlika u pogledu prosečne bruto marže niti se povećavala od početka godine - navodi Tijana Maljković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati