Društvo i ekonomija

D. Ljutić

05. 10. 2023. 18:24 17

Kad policija brani vlast od naroda

Imate policijskog službenika s jedne strane, građanina s druge, gde sud uvek, po pravilu, pokloni veru onome što je rekao policijski službenik, i tu se čitava priča završava. Dakle, vi imate situaciju da policajac izađe i kaže "on mi je psovao majku i rekao mi je da idem na Kosovo“, i zbog toga neko završi 60 dana u Padinskoj skeli. Međutim, narod više ne prihvata policijsku palicu zbog toga što je bio "na pogrešnom mestu u pogrešno vreme".

Više desetina građana protestovalo je ispred zgrade čačanske policije zbog hapšenja trojice građanskih i ekoloških aktivista koji su digli glas protiv izgradnje staklenog vidikovca na planini Kablar kod Čačka.Tako je to u državi Srbiji, svako malo pa policija mora da brani vlast od naroda. Okupljeni su, inače, tražili da se privedeni odmah puste na slobodu, a da se policija pozabavi slučajem Radoičić.

- Imamo pravo na slobodu kretanja, imamo pravo da se kao građani ne slažemo sa onim što vlast namerava da radi na Kablaru, imamo pravo da branimo planinu od nekrsta kakva je premijerka Srbije - kaže Jevđenije Julijan Dimitrijević, ekološki aktivista.

Dragan Simović, koji je bio uhapšen na Kablaru, uživo se uključio u program TV Nova i za "Probudi se“ otkrio šta se dogodilo i kako je došlo do toga da bude priveden i uhapšen. On svedoči da mu je, kada je probao da izađe iz grupe demonstranata, rečeno da ne može dalje.

Prekršajni postupak je onaj u kome vi u suštini imate policijskog službenika s jedne strane, građanina s druge, gde sud uvek, po pravilu, pokloni veru onome što je rekao policijski službenik, i tu se čitava priča završava. Dakle, vi imate situaciju da policajac izađe i kaže "on mi je psovao majku i rekao mi je da idem na Kosovo“, i zbog toga neko završi 60 dana u Padinskoj skeli.

Sud, koji apsolutno u onom trenutku kada shvati da ste vi dovedeni zbog nekog protesta - vi ste završili priču, nema tu nikakve šanse da se izvučete. Dakle, to je jedan potpuni sumrak vladavine prava. Tamo piše da su osudili ljude na osnovu iskaza policajaca, koji su svedočili uverljivo, nepristrasno, i ono što je zanimljivo, kaže, oni nemaju razloga da lažno okrivljuju optuženog.

Međutim, narod više ne prihvata policijsku palicu zbog toga što je bio "na pogrešnom mestu u pogrešno vreme".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Treniraj kod kuće

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati