Društvo i ekonomija

D. Ljutić

04. 10. 2023. 07:00 16

JESENJI KOSOVSKI BOJ Da se spreme traktori

Još 2018. predsednik Srbije je na jednoj vojnoj vežbi rekao da je pokazano kakva bi bila reakcija u slučaju napada na zemlju i narod i da su zajedničke snage bezbednosti pokazale da su spremne da odbrane i zaustave svakoga ko misli da to ugrozi. Svoju moć, ne Srbije i države, Vučić je potvrdio pet godina kasnije, 2023.

- Građani Srbije imaju odgovorno rukovodstvo koje zna da se neko ponaša protivpravno i spremni smo u potpunosti, iznenađenja nema. Na nama je da sačuvamo i obezbedimo mir na Kosovu - ocenio je Vučić.

Ali, ove iste godine menja retoriku samopuzdanja:

- Zatražili smo da NATO preuzme kontrolu i obezbedi sigurnost i bezbednost Srbima na Kosovu - izjavio je Vučić 19. jula u Briselu.

Sad tvrdi da nismo daleko od situacije u kojoj će se Srbi sa Kosova pakovati na poljoprivredne mašine put Srbije.Vučić je istakao da će premijer Kosova Aljbin Kurti nastaviti sa progonom i maltretiranjem Srba i da nismo daleko od situacije u kojoj će se Srbi sa Kosova pakovati na kamione i traktore.

Kosovsko pitanje bilo je pokretač, i postalo poslednja etapa raspada Jugoslavije. Nimalo slučajno, jer status Kosova i odjeci tog procesa ostavljaju i dalje dubok trag u regionu.

Kosovo je postalo globalno i regionalno raskršće. Ali, prvi put od sukoba na Kosovu, u Banjskoj je navodno došlo bez znanja predsednika Srbije. Kako je to bilo moguće?

Gotovo svaki drugi Srbin razmišlja o odlasku s Kosova i Metohije u narednih pet godina. Istraživanje stavova srpske zajednice na Kosovu pokazuju i da svega 17,5 odsto podržava nastavak briselskog dijaloga. Nešto drugačije okolnosti, ali s obe strane Ibra isti problem, svaki peti Srbin ne vidi sebe na Kosmetu u narednih pet godina, a više od 27 odsto otići će ako se ukaže prilika. Razlozi nisu samo ekonomski, odlaze i zbog lične bezbednost, političke nestabilnosti, nepoštovanja prava. Čak 92 odsto kosovskih Srba ima neki od dokumenata koje su izdale prištinske vlasti, 33 odsto više nego 2017. godine. Ovde nema mestu patriotizmu, u pitanju je opstanak.

Pri još jednom od brojnih obraćanja naciji, Vučić je pokazao svu tragiku svog neodrživog apsolutizma: posvađao se sa onima koji ga pripomažu na vlasti, bio ljut na takozvane srpske "teroriste" koje ne poznaje, koji su mu nedostupni, pretio silom koje nema, obećavao pomoć koju nije u stanju da pruži, tražio saosećanje kod onih koji nemaju pojma o čemu se radi. Potpuno se vratio u svoju neoradikalsku fazu.

On u stvari ne zna šta će s tim Srbima na Kosovu koji mu sve više idu na živce, više nego oni iz centralne Srbije, gde ga još niko ne dira pa može da radi šta hoće. Nažalost, opredelio se da brani tamošnje Srbe i njihova sveta prava potkopavanjem Srbije. Napravio je samo njemu znanu rekonstrukciju naše novije istorije sa njim na čelu i zakopao Srbiju metrima u glib.Krilatica "Kosovo je Srbija“ je odnela isuviše života poslednjih godina. Ali predsednik Srbije je heroj. Vučić je, ponovimo, sprečio 3. svetski rat. Kako ga je sprečio? Tako što nije poslao vojsku na Kosovo. "Čejeni odlaze" je pesma grupe Zabranjeno pušenje,  koja je 1984. godine objavljena na njihovom prvom studijskom albumu Das ist Walter. Naziv je dobio po filmu "Valter brani Sarajevo".  "Čejeni odlaze, bez krvi, bez znoja, bez plača udovica, osta pusta ledina..." - kaziva ova pesma za koju je potvrđeno da, zapravo, govori o progonu Srba s Kosova.

I još jednom je predsednik tražio spas od poniženja, rekavši da nikada neće dopustiti da nam rade to što nam rade.

A, rade nam.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Ne mrdam odavde

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati