Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

02. 10. 2023. 18:10 4

"Kako je Radoičić došao do oružja i dopremio ga do Kosova"

Direktor Foruma za bezbednost i demokratiju Luka Jovanović izjavio je da uprkos obraćanjima najviših državnih organa vlasti do sada niko nije objasnio najvažnija pitanja koja su u vezi sa događajima koje je prouzrokovala grupa koju je predvodio Milan Radoičić u selu Banjska na Kosovu i Metohiji.

On obraćanje javnosti načelnika Generalštaba Milana Mojsilovića vidi kao pokušaj demantovanja informacija koje dolaze iz Prištine, ali napominje da suštinski nije rešeno pitanje kako su Radoičić i njegova grupa uopšte došli u situaciju da se dogodi sve što se dogodilo u Banjskoj.

- Ne znamo kako su prešli administrativni prelaz, niti smo saznali kako su došli do oružja koje je tamo zaplenjeno, ne znamo kako se sve događalo i ne znamo kako su posle prebačeni u Novi Pazar. Ništa od toga ne znamo, a od zvaničnog Beograda nismo uspeli ništa da saznamo - rekao je Jovanović.

Konstatuje da Vojska Srbije ne može da uđe na teritoriju Kosova bez dozvole NATO-a i da zbog toga ne razume izjavu ministra odbrane Miloša Vučevića.

Govoreći o zahtevu za izručenje Milana Radoičića Kosovu, on je objasnio da formalno pravno on ne može biti izručen, jer ne postoje zakonom propisani uslovi za to.

Nada se da stav advokata Milana Radoičića Gorana Petronijevića ne odražava zvaničnu poziciju Srbije.

- Da li će i kako biti vođena istraga, zavisi od nadležnog javnog tužilaštva. Od onoga šta će biti obuhvaćeno istragom, zavisiće i zvanična državna pozicija. Jedna od mogućnosti za koju sumnjam je da će se dogoditi da će njihove aktivnosti biti ocenjene kao terorističke - kaže Jovanović.

Ukazuje da prva stvar koju istraga u vezi sa delovanjem Radoičića mora da razreši je na koji je način došla do oružja koje je posedovala.

- Moraju da odgovore gde su oružje uzeli i kako su ga dopremili na Kosovo - objašnjava sagovornik N1 i dodaje da državni organi naše zemlje moraju da odgovore na ta pitanja.

Podseća na upozorenje Stejt departmenta i navodi da i dalje ne postoji zvanična reakcija Srbije u pogledu razjašnjavanja šta je radila Radoičeićeva grupa.

- Iako je najavljeno i obećano zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost, do toga još uvek nije došlo… Zavera ćutanja je ono što podstiče nepoverenje i što u ovom trenutku najviše baca sumnju na postupanje Srbije - zaključio je Jovanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Treniraj kod kuće

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati