Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 10. 2023. 20:20 4

Britanija šalje još 200 vojnika u sastav Kfora na KiM

Velika Britanija će uputiti oko 200 dodatnih vojnika u sastav Kfora nakon povećanja tenzija u severnom delu KiM, saopštila je britanska vlada.

Nakon zahteva vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu i odobrenja Severnoatlantskog saveta, Velika Britanija će u narednim danima rasporediti oko 200 vojnika iz Prvog bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa da se pridruže britanskom kontingentu od 400 vojnika koji je već na KiM u sklopu godišnje vežbe, navodi se u saopštenju britanske vlade.

Jedinica britanske vojske dodeljena je komandantu NATO snaga na KiM na poseban zahtev vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu američkog generala Krisa Kavolija, saopštila je britanska vlada.

- Ovo raspoređivanje svedoči o liderstvu i agilnosti Ministarstva odbrane Velike Britanije i obezbediće dodatnu snagu i stručnost NATO, kao deo nepokolebljive posvećenosti Britanije alijansi - stoji u saopštenju.

Admiral Toni Radakin, načelnik Štaba odbrane, rekao je da raspoređivanje Prvog bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa pokazuje odziv Oružanih snaga Velike Britanije i da Velika Britanija nastavlja da bude osnovni deo NATO Alijanse, deleći vojnu ekspertizu i snagu.

- Širenje naše podrške Kforu naglašava našu nepokolebljivu posvećenost NATO i bezbednosti regiona Zapadnog Balkana - istakao je on.

- Pod komandom NATO i radeći zajedno sa snagama drugih savezničkih država, snage Velike Britanije biće na raspolaganju za izvođenje operacija u skladu sa mandatom Kfora za očuvanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na KiM - naveo je Radakin.

- Snage Velike Britanije su preuzele ključnu ulogu u očuvanju mira i jačanju bezbednosti u regionu više od dve decenije i zajedno sa svojim saveznicima nastavljaju da pokazuju kolektivnu snagu u suočavanju sa složenim pitanjima sa kojima se svet danas suočava - navedeno je u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati