Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

29. 09. 2023. 21:13 31

Svi poslovi Milana Radoičića

Milan Radoičić dovođen je u vezu sa različitim krivičnim delima - od trgovine drogom i organizovanim kriminalom do umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića, a sada i je i priznao da je organizator oružanog sukoba na severu Kosova u kom su poginule najmanje četiri osobe. Ipak, čovek koji je u punoj ratnoj opremi očitto snimljen u manastiru Banjska na KiM ima i svoju drugu stranu - suvlasnik je najmanje pet firmi u Srbiji koje su neretko angažovane na najvećim državnim projektima, pa se postavlja pitanje kako se biznismen koji beleži veliki poslovni uspeh preko noći pretvara u ratnika.

Predstavnici kosovskih vlasti u više navrata označili su Milana Radoičića kao jednog od vođa kriminalne grupe koja je umešana u ubistvo Olivera Ivanovića, a tvrdili su i da je umešan u oružani sukob u selu Banjska. Objavljen je i snimak iz manastira, na kome se, kako tvrde, nalazi on, u uniformi i sa oružjem.

Nakon objavljivanja snimka, stiglo je i priznanje Radoičića da je učestvovao i organizovao oružani sukob.

- Ja, Milan Radojičić, od oca Rajka, rođen u Republici Srbiji, zbog mnogorojnih spekulacija koje su se pojavile, obaveštavam javnost da sam zajedno sa sunarodnicima sa severa Kosova i Metohije dana 24. septembra došao na sever Kosova i Metohije, u selo Banjska. Razlog našeg vraćanja bio je da ohrabrimo srpski narod sa tog područja u pružanju otpora teroru kom je svakodnevno izložen. Obaveštavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do mnogobrojnih inostranih pomagača, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu naroda, a ovaj čin nema veze sa mojim ranijim političkim angažmanom. O ovome nisam obaveštavao nikoga, ni vlast Republike Srbije, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć jer smo već tada imali različite stavove po pitanju otpra Kurtijevom teroru - navodi se u saopštenju Milana Radoičića.Crna lista i poslovi sa državom

Vlasti SAD-a stavile su ga na "crnu listu" uz navode da pripada koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom , a nalazi se i pod sankcijama Velike Britanije. Objašnjenje je da je profitirao od zloupotrebe državnih ugovora i da je iskoristio uticaj da građevinskim kompanijama u njegovom vlasništvu dodeljuje unosne poslove.

U Srbiji zajedno sa partnerom, takođe kontroverznim, Zvonkom Veselinovićem veoma uspešno posluje. Zapravo, prema prošlogodišnjem istraživanju NIN-a, poslovni uspeh njihovih firmi toliko je velik da su nadmašili čak i kompanije Miroslava Miškovića.

Najmanje pet firmi direktno je u njihovom vlasništvu, odnosno suvlasništvu Radoičića. Konkretno, jedan je od vlasnika kompanije "Inkop" iz Ćuprije, preko koje je zajedno sa Veselinovićem zakoračio u svet legalnog biznisa. "Inkop" je u više navrata bio angažovan na velikim državnim projektima, najčešće kao podizvođač. U toj ulozi se našao na izgradnji koridora 11 i drugih puteva po Srbiji.
Upravo ova kompanija vlasnik je još četiri firme. Među njima je "Betonjerka Aleksinac", koji su Radoičić i Veselinović kupili u septembru 2019. Kako je ranije pisao NIN, godinama ta firma nije imala prihoda, da bi bukvalno preko noći oživela i za samo tri meseca uknjižila 11 miliona dinara. Na spisku "Inkopovih" firmi je i "Novi Pazar put", koja je na tenderima dobijala niz unosnih poslova od gradskih i državnih institucija. Kako je pisao portal Nova.rs u martu 2021, od početka 2020. u proseku je dobijala bar jedan posao mesečno na tenderima, a u gotovo svim slučajevima bila je jedini ponuđač.

Na spisku "Inkopovih" firmi, odnosno dvojca sa Kosova, su i "Dolly Bell" i "Velmort trans plus", a u vlasništvu Radoičića i Veselinovića bila je ranije i firma "Granit peščar". Od nje je nabavljan građevinski materijal za popločavanje nekoliko ulica u centru Beograda. Reč je o popločavanju ulica Cara Dušana na Dorćolu, platoa kod Palmotićeve i Džordža Vašingtona, kao i delova ulica Kraljice Marije i 27. marta.
Bio je suvlasnik i firme "Putna izgradnja Novi Pazar", iz Zubinog Potoka, ali je u međuvremenu likvidirana.

Milan Radoičić i dalje je formalno potpredsednik Srpske liste. Pre četiri godine bio je izabran za predsednik Fudbalskog saveza KiM, a prethodno se nalazio na čelu Fudbalskog kluba Trepča.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 31

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Jede mi se nešto slatko

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati