Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

14. 09. 2023. 15:30 15

Grujičić se zbog bolnice u Batajnici hvatala za glavu

Zapečaćena, u korov zarasla, ptičijim izmetom okružena, jedna od najmodernijih zdravstvenih ustanova u Srbiji, još čeka prenamenu - nekadašnja kovid bolnica u Batajnici, u čiju je izgradnju 2020. uloženo više od 42 miliona evra, u čijim sobama ima kapaciteta za oko 1.000 pacijenata, a u kojima najsavremenija medicinska oprema već tri meseca skuplja prašinu. Ova ustanova je "na brzinu", ali uz veliku pompu, izgrađena u jeku pandemije, a danas, oko ovog masivnog objekta, prebrzo zaboravljenog, u koji bi zdravstvene vlasti mogle da smeste više različitih klinika, nesmetano raste džungla i stotine vrana i golubova, na krovu i po prozorima, svilo je svoja gnezda.

"Tužno, zapušteno i napušteno", kratak je opis bolnice u Batajnici, koja je do pre tri meseca zbrinjavala obolele od koronavirusa sa teškom kliničkom slikom, ljude kojima je bio neophodan respirator i danonoćna nega.

Prvo na šta ćete ovih dana naići, kada pokušate da priđete ovoj ustanovi, jesu podivljale biljke. Zgrada je obrasla u korov, a na pojedinim delovima, nabujala trava je gotovo ušla u sobe, kroz prozore u prizemlju. Fasada i pločnici na ulazima u zgradu prekriveni su ptičijim izmetom, a oko bolnice, poput scena iz Hičkokovog filma, kruže vrane i po neki golub, kojima krov i strehe ovog objekta, služe za gnezda.

- Nedavno je ministarka zdravlja bila u poseti, da obiđe bolnicu, i kada je videla ovo rastinje, koje samo što ne uđe u zgradu, uhvatila se za glavu. Bolnica je zapečaćena još u junu, a evo prođe celo leto i još nema rešenja za nju, niko se ne useljava, imamo samo neke prazne najave. Bile su velike kiše, što je doprinelo rastinju, ali nadležne službe bi, iako je zgrada pusta, trebalo redovno da održavaju ovaj prostor - kaže za Nova.rs jedan od lekara koji je nedavno obišao ovu ustanovu, a koji je zamolio da ostane anoniman.

U pitanju je bolnica u koju je uloženo desetine miliona, u kojoj se nalazi vredna oprema i postelje za pacijente, koje u mnogim ustanovama manjkaju, pa se oboleli otpuštaju kućama i pre vremena, kako bi oslobodili krevet.

- Ovde ne dolaze ni majstori, vodoinstalateri, električari, a posle nevremena kakva su bila letos, ko zna u kakvom stanju su cevi, da li je negde prokišnjavalo, nahvatalo se vlage i buđi. To bi sve morao neko da održava i da prati - priča sagovornik.

Kovid bolnica u Batajnici, nalazi se na prostoru od preko 14.000 kvadrata u Vojnom kompleksu "Zemun ekonomija" na Batajničkom drumu, nadomak auto-puta, a sačinjena je od tri objekta i koštala je, kako su pisali mediji, 42,9 miliona evra. Svoja vrata za teško obolele pacijente otvorila je 4. decembra 2020. godine.

Svi se sećamo pompezno najavljene izgradnje ove ustanove, koja je počela u avgustu 2020. godine, a tada je postavljanju kamena temeljca prisustvovao čak i predsednik države Aleksandar Vučić.

Posle dve i po godine neprestanog rada i zbrinjavanja gotovo 25.000 pacijenata, 11. juna 2023., ova bolnica je trajno zatvorena.

U martu ove godine, dva meseca pre zatvaranja, tadašnja direktorka Kovid bolnice u Batajnici, specijalistkinja pulmologije dr Tatjana Adžić Vukičević, u razgovoru za Nova.rs je objasnila da može da isprazni ustanovu za pet do sedam dana, jer je još u to vreme bilo oko 30 pacijenata, a kapaciteta 1.000. Međutim, nadležni ni tada nisu znali šta će sa ustanovom kada je zatvore ili im je bilo jasno da njihovi planovi i ideje ne bi naišli na odobrenje javnosti, pa se, s razlogom, odugovlačilo.

- Neka otvore palijativni centar ili šta god odluče. Ma neka otvore i vrtić, starački dom ili studentski, bilo šta, samo da ovoliki prostor ne zvrji više prazan - rekla je tada dr Adžić Vukičević.

Neposredno pre zatvaranja, kako se navodi, nadležni iz resornog ministarstva, popisali su svu skupocenu opremu, koja do danas stoji neupotrebljiva.

- Ova zgrada je nova, prostrana, opremljena, praktična i dovoljno velika da primi možda i dve različite klinike, a ima parking sa 700 mesta, što je veoma važno za zdravstvenu ustanovu - rekla je tada bivša direktorka.

U međuvremenu je ministarka zdravlja Danica Grujičić, po ko zna koji put, naglasila da je zgrada porodilišta GAK "Narodni front", neuslovna i da mora pod hitno da se seli. Takođe, početkom avgusta ove godine, zatvorena je Dnevna bolnica za bolesti zavisnosti "Prim. dr Branko Gačić" u Paunovoj 2, zbog loših uslova. Ni za jednu od ovih ustanova, izgleda, onolika Batajnica, nije adekvatna. A Srbija, koja je u samom vrhu liste sa najviše umrlih od onkoloških i kardiovaskularnih oboljenja, jedina u Evropi nema kliniku za palijativno lečenje, što je jedno od rešenja ministarstva za ovu zgradu.

Ipak, na 14.000 kvadrata koliko zauzima bolnica u Batajnici, može se otvoriti novi mini Klinički centar, koji bi prihvatio sve one ustanove, za koje do sada nigde nije bilo mesta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati