Društvo i ekonomija

D. Ljutić

01. 09. 2023. 06:58 0

Počinje nova školska godina u SENCI ZLOČINA

Naše škole su odavno samo kulise, mučni privid da živimo u civilizovanoj zajednici. Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da škole spremno dočekuju učenike, da će đake i škole obezbeđivati policajci i da će se tokom školovanja posebna pažnja posvećivati negovanju ljudskih vrednosti. Definicija nemogućeg. Nastavnik pita učenike da navedu neke osnovne ljudske vrednosti oko kojih se organizuje ljudska zajednica. Da li one postoje u Srbiji? Rijaliti na Pinku počinje dan posle škole. Treba li još? Tu su mržnja, pohlepa, tuče, laprdanja do krajnosti. Da li će nastavnici govoriti deci o pljačkanju javnog prostora u kome više ne možete da razgovarate drugačije nego onako kako diktiraju Kristijan Golubović i drugi učesnici rijalitija.

Školska godina u Srbiji počinje redovno 1. septembra, a u prvi plan će biti stavljena bezbednost učenika, rečeno je na sastanku predstavnika nadležnog ministarstva i sindikata prosvete.Tokom prošle školske godine devetoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su 3. maja u napadu 13-godišnjeg učenika u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Prvi čas počinje u petak, a već u subotu će deca moći da budu ispred televizora. Počinje Zadruga 7. Domaći iz srpskog da sačeka.

Dakle, ako sistem nije zakazao, i ako masovna ubistva ne mogu da se predvide i spreče, da postavimo pitanje: zašto se mnogi prosvetni radnici žale što novu školsku godinu dočekuju bez ikakvog uputstva i smernica kako da se ponašaju. Pa, je l' oni to ne znaju s kim u ministarstvu imaju posla. Još u junu, kada je školska godina prekinuta naglo i bez najave, jer je Vlada valjda zaključila da je tako najbolje i za decu i za nastavnike. U Ministarstvu prosvete sve je sve vreme isto, samo se menjaju ministri po potrebi režima na vlasti. Ali, nema tu konstruktivnih razgovora s Ministarstvom prosvete. To je naprosto pedagoški model.

Naše škole su odavno samo kulise, mučni privid da živimo u civilizovanoj zajednici. To bukvalno ide ovako. Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić održao je sastanak sa predstavnicima policije kako bi početak nove školske godine bio siguran za sve đake. U Srbiji policija obezbeđuje siguran početak školske godine. Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević: "Đake će u OŠ "Vladislav Ribnikar" 1. septembra dočekati prijatan ambijent". Prijatnost u objektu gde je izvršeno masovno ubistvo. Kreč nije dovoljan da spere zlo i tugu.

Da li će prosvetni radnici, moći da se odupru ovoj navali idiotizma i da objasne svojim učenicima, "ne to". Nemoguća misija. Aleksandar Vučić je, ne tako davno, po ko zna koji put, stao u odbranu medija koji oličavaju sve ono najgore na medijskoj sceni Srbije, misleći na Informer, Hepi i Pink. Time je i više nego svesno pokazao da stoji iza svih onih poruka, koje ovi mediji šalju građanima Srbije.

Tabloidizacija Srbije je njegov lični projekt.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati