Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

30. 08. 2023. 06:48 0

Građani sve više uzimaju keš kredite

Krediti stanovništvu povećani su za 14,9 milijardi dinara u drugom tromesečju ove godine, odnosno za jedan odsto, pre svega zbog rasta zaduživanja putem keš kredita. Upravo keš pozajmice imaju najveći ueo u zaduženosti stanovništva, pa tek onda slede stambeni krediti, saopštila je Narodna banka Srbije u poslednjem Izveštaju o kreditnoj aktivnosti.

Veći rast gotovinskih kredita uticao je na to da učešće ovih kredita u ukupnim zajmovima stanovništvu bude povećano na 44 odsto u junu, dok je udeo stambenih kredita iznosio 40,1 odsto, piše Nova ekonomija.

Rast kamatnih stopa

Narodna banka Srbije nastavila je da pooštrava monetarne uslove tokom drugog tromesečja i nastavljen je rast kamatnih stopa na dinarske kredite, koje su u drugom tromesečju u proseku iznosile 6,5 odsto za privredu i 13,5 odsto za stanovništvo u poređenju sa 6,4 i 13,4 odsto u prvom tromesečju, navodi se u Izveštaju NBS.Kamatne stope na kredite u evrima u Srbiji iznosile su u proseku 6,4 odsto za privredu i 7,2 odsto za stanovništvo (u odnosu na 5,8 odsto i 6,8 odsto za građane).

Minimalno učešće za kupovinu prvog stana, od 2020. godine smanjeno je na 10 odsto, sa prvobitnih 20 odsto.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati