Društvo i ekonomija

Direktno.rs

28. 08. 2023. 07:08 9

Ko je baba iz Poreske uprave?

Na oko sat vremena vožnje od Beograda, nalazi se predivno Pavlovačko jezero, koje iz godine u godinu polako, ali sigurno postaje srpsko Ženevsko jezero. Sportisti, biznismeni, politicari, kriminogeni milje i ostali domaći džet-set svi su se tu stacionirali i izgradili velepne vikendice, hacijende, letnjikovce kao iz časopisa. Ništa to nije čudno, da recimo jedan Novak Đoković uloži milione evra u vikendicu, ali složićete se da je pravo čudo da jedna "Baka" koja radi za platu u Poreskoj upravi obezbedi sebi da uživa u takvom luksuzu - napisao je Dragan Vidaković Mrki, inače veoma aktivan na X (nekadašnji Tviter), u svom blogu.

- Ali još čudnije i od toga je to da Bakinu kuću izgradi besplatno i u potpunosti opremi (nije od početka izgradila, delimično je kuća bila urađena (samo da se napomene da raspolažemo sa detaljnim informacijama)) firma koja se zove "M-enterijeri" koja je u tom momentu, pre otpočinjanja radova na Bakinoj kući, imala dve aktivne kontrole u Poreskoj upravi. Kao što možete i pretpostaviti, obe kontrole su završene i okončane bez ijedne nepravilnosti i obračuna plaćanja izbegnutih obaveza navedene firme.M enterijeri zadovoljni, Baka zadovoljna, jedino naša mučna i napaćena Srbija i njeni pošteni građani su ovde oštećeni, ali koga briga za njih. Nastaviće se... - istakao je Vidaković.

On je i  više puta na društvenoj mreži X pisao izvesnoj "Babi" iz Poreske uprave, čiji identitet još uvek nije poznat.

- Hoće li biti uhapšen ko iz Poreske uprave? Ili je "Baba" opet zaustavila priču - napisao je on.

- Ko može da pogodi, ko je famozna "Baba" iz Poreske uprave - kazao je Vidaković.

- Organizovani kriminal u poreskoj upravi Republike Srbije. Ovo je tema koju već odavno obrađujem kako ja, tako i neke strane službe. Korupcija i organizovani kriminal u poreskoj upravi. Ovo je možda jedna od najvećih pljački Srbije u istoriji, koja se sprovodi godinama unazad organizovano. Svake godine, odnosno iz svakog meseca u mesec sve više i više. Evo malkice da zagrebemo za početak kako to funkcioniše.

Pronađete vezu ili veza pronađe Vas i predloži Vam da otvorite firmu na nekog od poverenja ili čak na nekog Bosanca ili nekog drugog stranog državljanina kome dolazak u Srbiju ne predstavlja ništa bitno. Kad se otvori posao, može da krene šema. Pronalazi se knjigovođa koji je od poverenja koji sačinjava svakog 15-og fiktivne PDV prijave na kojima iskazuje pretplate PDV-a, koje su u rasponu od 10 i 70 miliona dinara i zaokružuje opciju povraćaj.
Nakon toga "veza" u poreskoj upravi dostavlja "gore" PIB firme koja je tražila povraćaj i onda se tamo ne šalje kontrola nego odmah vraća navodna pretplata ili u pojedinim slučajevima se šalju inspektori koji su "pod kontrolom'' odnosno uključeni u celu priču. Znači ne postoji ulazni račun ili ako postoji on je fiktivan, poslednji u lancu ili ti prvi ne plaća nikakv PDV, nema tu fakturu ni proknjiženu. U zavisnosti od konekcije odnosno koja je ruka konekcija, to se naplacuje od 20-50% od vraćenih sredstava.

Tako da zamislite jednog kontroverznog biznismena sa dobrim konekcijama, koji otvori 3-4 firme na Bosance, narkomane itd, traži povraćaj u proseku od 25 miliona dinara, to je 100 miliona dinara za četiri firme (približno 850.000 evra). Od toga polovinu preko veze vrati u poresku upravu, a njemu ostane 425.000 evra. I tako svaki mesec. Svaka firma traje 3-4 meseca i onda se pušta niz vodu, a na njeno mesto dolazi nova. I posle se vi pitate odakle pojedincima tolike pare, dok narod grca u dugovima i gleda kako da preživi. Nastaviće se dalje i sve bliže babi i dedi - glasi jedan od Vidakovićevih tvitova.
Ko je pomenuta baba zaposlena u Poreskoj upravi koju pominje Vidaković i koja je, kako kaže, umešana u najveće afere?

Da li će tužilaštvo ispitati Vidakovića i njegove navode?

Jer, ukoliko je sve istina što on navodi, ovo je jedan od najvećih skandala u istoriji Srbije...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati