Društvo i ekonomija

Direktno.rs

22. 08. 2023. 17:12 0

Demanti JP "Srbijagas"

Javno preduzehe "Srbijagas" Novi Sad je investitor izgradnje razvodnog gasovoda visokog pritiska RG 09-04/2 Aleksandrovac - Brus - Raška - Novi Pazar - Tutin. Izgradnja gasovoda prethodilo je ishodovanje neophodne dokumentacije - stoji u demantiju Dušana Bajatovića, generalnog direktnora JP "Srbijagas", koje prenosimo u celosti.

- Septembra 2018. godine Vlada Republike Srbije je donela Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene razvodnog gasovoda RG 09-04/2 Aleksandrovac - Kopaonik - Novi Pazar - Tutin sa elementima detaljne regulacije ("Službeni glasnik RS", broj 71/18).

- Novembra 2019. godine Vlada Republike Srbije utvrdila je javni interes za eksproprijaciju, nepotpunu eksproprijaciju i administrativni prenos u cilju izgradnje razvodnog gasovoda Rešenjem 05 br. 465-11919/2019. ("Službeni glasnik RS", broj 86/19).

Ova dva dokumenta su planski i pravni osnov za započinjanje postupka rešavanja imovinsko-pravnih odnosa sa vlasnicima parcela na trasi gasovoda.

U februaru 2022. godine Odsek za urbanizam - Imovinski poslovi Opštinske uprave Opštine Raška donosi:

- Za k. p. br. 3166/3 KO Kopaonik i za k. p. broj 3166/4 KO Kopaonik Rešenja kojim se usvaja predlog JP "Srbijagas" Novi Sad za nepotpunu eksproprijaciju nepokretnosti, broj 465-1936/20 dana 18.02.2022. godine i broj 465-1935/20 dana 25.02.2022.godine (glasilo na prethodnog vlasnika Ivović Branimira iz Zemuna). Ministarstvo finansija Republike Srbije donelo je Rešenja kojim se dozvoljava predaja nepokretnosti k. p. 3166/3 KO Kopaonik i k. p. 3166/4 KO Kopaonik korisniku nepotpune eksproprijacije Republici Srbiji, za potrebe JP "Srbijagas" Novi Sad radi uspostavljanja trajne službenosti prolaza gasovoda zbog hitnosti i značaja izvođenja navedenih radova.

U skladu sa Zakonom o eksproprijaciji ustanovljeno je pravo službenosti prolaza na parcelama kroz koje prolazi trasa gasovoda i isplaćene odgovarajuće naknade za nepotpunu eksproprijaciju nepokretnosti tadašnjim vlasnicima nepokretnosti.Sporne parcele su 2022. godine promenile vlasnika što se može videti uvidom u podatke RGZ-a - sadašnji upisani vlasnici su Čeperković Acko iz Raške i Štimac Predrag iz Beograda. Novi vlasnici parcela kupili su nepokretnosti svesni činjenice da su parcele opterćene teretom - zabeležbom službenosti. Onaj ko kupuje nepokretnost kupuje je sa svim prvima i obavezama i teretima koji su upisani na njoj i koji prate promet nepokretnosti.

Od donošenja Uredbe kojom se utvrđuje Prostorni plan područja posebne namene razvodnog gasovoda RG 09-04/2 Aleksandrovac - Kopaonik - Novi Pazar - Tutin niko se javnom preduzeću "Srbijagas", kao investitoru izgradnje gasovoda, nije obratio sa zvaničnim zahtevom za izmenu trase gasovoda na Kopaoniku. Sve i da se bilo ko obratio sa zahtevom takva izmena ne bi bila moguća bez izmene planske osnove tj Prostornog plana područja posebne namene razvodnog gasovoda RG 09-04/2 Aleksandrovac - Kopaonik - Novi Pazar - Tutin sa i izmene pravnog osnova - utvrđenog javnog interesa za eksproprijaciju, nepotpunu eksproprijaciju i administrativni prenos u cilju izgradnje razvodnog gasovoda, kao i izmene projektne dokumentacije, gde bi ceo postupak trajao minimum dve godine - za šta investiotor JP "Srbijagas" Novi Sad nema predviđena sredstva, niti bi se takav postupak uklapao u predviđene rokove završetka izgradnje gasvoda.

Na kraju želimo da skrenemo pažnju Vašem mediju "DIREKTNO DIGITAL NEWS" da je medijski prostor za davanje informacija ustupio fizičkom licu Vladimiru Štimcu, kojeg JP "Srbijagas" Novi Sad ne prepoznaje kao učesnika niti zainteresovanu stranku u postupku - eksproprijacije - zaključuje se u saopštenju Dušana Bajatovića, generalnog direktnora JP "Srbijagas".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Čips

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati