Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

10. 08. 2023. 10:45 1

"U normalnim državama, institucije bi ispitale slučaj Kopernikus"

Profesor na FEFA fakultetu Goran Radosavljević izjavio je da se može smatrati da je realna cena od 2,15 milijardi evra po kojoj je kompanija Emirates Telecommunications Group iz Abu Dabija pristala da kupi kontrolni udeo u PPF Telekom grupi u Bugarskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj.

- Na tržištu nešto košta onoliko koliko je spreman neko da plati…Ako su investitori bili spremni toliko da plate u ovom trenutku, znači da je to cena koja je mogla da se dobije - rekao je Radosavljević u Novom danu N1.On je naglasio da misli i da tu postoji "nekih ugovorenih plus, minus 350 miliona ako se ostvari profit u narednom periodu", tako da ta cena može da bude veća. Sve u svemu, to je cena koju je neki investitor valorizovao.

- Fond očigledno želi da izađe iz te priče, ideja fonda i jeste da kupi i onda proda po većoj ceni u narednom periodu, a ideja investitora je verovatno bila da uđe prvi put na evropsko tržište. Pretpostavljam da to jeste realna cena, sigurno ne bi invesitor preplatio - rekao je profesor.

Naglasio je i da je u pitanju tržište koje obuhvata tri zemlje EU.

- To tržište telekomunikaciono je prilično zasićeno i ne možete da očekujete spektakularan rast u oblasti mobilne telefonije, rast je tu mali, ali tu kupujete korisnike i infrastrukturu. Korisnike kojima ćete da prodajete buduće usluge, nudite neki sadržaj - kaže.

Ukoliko se uzmu samo korisnici u obzir, to je, prema računici Radosavljevića oko 200 evra po korisniku. Telekom je kupio Kopernikus za 195 miliona evra, što je 1.000 evra po korisniku. Na pitanje koja je opravdanost ovakvog poslovnog poteza i čime se može ovakva kupovina opravdati, Radosavljević navodi:

- Da, to je oko 200 evra po korisniku i to je neka cena. Cene se kreću unazad desteak i više godina od 300, 500, 700, 800 evra, ali taj sektor je prilično zaisćen i nema spektakularnih profita - rekao je.

Ističe i da je interesantno poređenje sa investicijom "Kopernikus" i da je kada se pogleda zvaničan broj korisnika u tom trenutku, po korisniku iznosilo preko 1.000 evra.

- Neko je platio pet do 20 puta više - naveo je Radosavljević i dodao da je to pitanje za razmišljanje za ljude koji se time bave.

Telekom je godinama određene operatere kupovao i za 5.000 evra po korisniku.

- Gde je isplativost? U nekim normalnim državama, sa institucijama koje funkcionišu, te institucije bi ispitivale takav slučaj i znali bi da li je ta kompanija po svaku cenu htela da uđe na tržište. U celoj Evropi postoje dva do tri velika igrača u mobilnoj telefoniji i ne možete da očekujete da ćete ulaskom na tržište da duplirate status jer to niej realno - naveo je Radosavljević i dodao:

- Otvara se pitanje šta je bio pravi razlog takve kupovine, da li je to bilo izvlačene para iz državne firme ili drugi razlozi – nelojalna borba protiv konkurencije, ali podatak koji oslikava stanje je da je neko nešto platio 200 evra na tržištu boljem od Srbije, tržištu EU, a neko je nešto platio nekoliko hiljada evra na tržištu koje nije rastuće. Posmatrajući po dohotku, Srbija je među najsiromašnijim zemljama Evrope – niste kupili tržište Holandije, već Srbije - kaže Radosavljević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati