Društvo i ekonomija

Direktno.rs

09. 08. 2023. 10:32 105

Grujičić: Radnici u zdravstvu koriste PREVIŠE ODMORA

"Moja primedba je dugačak odmor, ja sam razgovarala sa zdravstvenim sindikatima. Mi imamo skoro 40 radnih dana odmora u zdravstvu. Nigde u svetu nećete naći da neko plaća radnika da ne radi dva meseca. Ja sam za to da se sestrama povećaju plate, posebno onim koji rade u intezivnim negama, moje kolege koje rade u urgentnoj medicini... Ali da se smanji odsustvo, mi imamo užasan problem od maja do oktobra. Ja nisam za to da imaju dva meseca odmora, mislim da je to previše", rekla je ministarka zdravlja Danica Grujičić gostujući na Pinku.

Grujičić je, osim o odmorima lekara, pričala i o odlasku na bolovanje bez komisije, što je podiglo prašinu u javnosti. Naime, najavila je da će lekar opšte prakse moći da izda pacijentima bolovanje od dve nedelje, a sve preko toga zahtevaće mišljenje stručne komisije. Međutim, kako je sve do izazvalu buru, doneta je odluka da se izdavanje bolovanja od strane lekara opšte prakse produži na mesec dana, što je u utorak saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Predsednik me je zvao, pružio mi je podršku, ali je rekao da za početak to treba da bude 30 dana. Problem je što e-bolovanje kasni i mi nemamo tu elektronsku kontrolu bolovanja, ko otvara, pod kojim dijagnozama. Spremamo još jedan zakon o medicinskoj dokumentaciji, kada to bude vrlo ćemo jasno videti ko, pod kojim dijagnozama, otvara duža bolovanja. Kada sam to izjavila niko nije čuo da su iz toga izuzeti maligni bolesnici, sveže operisani pacijenti. invalidi i trudnice. Za njih će biti izuzeto - kaže Danica Grujičić.

Navela je da će uskoro "imati tačne informacije o tome ko i kako radi".

- Vi imate ljude koji su po sedam godina na bolovanju. Jako je važna nadležna kontrola. Nedostaje mi veći broj inspektora u zdravstvenoj inspekciji i veći broj inspektora u inspekciji za lekove. Pokušaćemo sve da stavimo u digitalizaciju i za dve godine ćemo imati tačne informacije ko radi, šta radi, biće komplikovanije da se otvaraju bolovanja. Postoje godišnji odmori, postoji neplaćeno... - kaže ministarka Grujičić.

"Različiti motivi odlaska na bolovanje"

- Različiti su motivi, neko smatra da će zaraditi neki novac više. Mora postojati neki drugi način. Sindikati treba da se bore da ljudi imaju dobre uslove za rad, da uslovi ne utiču na njihovo zdravlje, da imaju redovne sistematske preglede... Borba sindikata mora da se zasniva na tome da imaju pristojnu platu i da rade u uslovima koji ne narušava njihovo zdravlje - kaže Danica Grujičić.

"Lekari imaju previše odmora"

"Nigde na svetu nećete naći da vas neko plaća da ne radite dva meseca", kaže ministarka Grujičić.

- Moja primedba je dugačak odmor, ja sam razgovarala sa zdravstvenim sindikatima. Mi imamo skoro 40 radnih dana odmora u zdravstvu. Nigde u svetu nećete naći da neko plaća radnika da ne radi dva meseca. Ja sam za to da se sestrama povećaju plate, posebno onim koji rade u intezivnim negama, moje kolege koje rade u urgentnoj medicini... Ali da se smanji odsustvo, mi imamo užasan problem od maja do oktobra. Ja nisam za to da imaju dva meseca odmora, mislim da je to previše - kaže ministarka Grujičić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 105

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati