Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

26. 07. 2023. 12:42 6

Direktor Instituta za reumatologiju: Nema mobinga, sve po zakonu

Vršilac dužnosti direktora Instituta za reumatologiju Goran Radunović demantovao je tvrdnje da je mobingovao zaposlene u toj ustanovi i rekao da sve što radi radi po zakonu.

On je na konferenciji za medije u Medija centru rekao da na Insitutu postoje "izvesna pravila“ koja zaposleni treba da ispune, ali da oni to ne čine.

- Svaki naš doktor treba da ima između 170 i 210 hospitalizacija i da pregleda oko 1.200 osoba, ali prema mojim saznanjima, naši lekari nisu dostigli te normative, već se nalazimo na 50 izvršenja - istakao je Radunović.

Iz tog razloga hteo je da pokrene kampanju da se poboljšala popunjenost postelja na Insitutu, što je moguće ambulatnim radom.

- Postavili smo normative koji su relativno blagi, jer su niži od onih koji ima Univerzitetski klinički centar Srbije - rekao je Radunović i dodao da je uveden propis da svaki lekar pregleda 18 pacijenata na prvim pregledima nedeljno, a da mesečno ima makar pet bolnički lečenih pacijenata.

Prema njegovim rečima, pojedini doktori to nisu hteli da prihvate, jer su navikli da rade manje od toga.

Naglasio je da je Inistitut uveo osmočasovno radno vreme od 7 do 15 sati, što ranije nije bio slučaj, a da su izvesne službe dolazile na posao u 8, a izlazile u 12.30.

Dodao je da je zbog toga uveden sistem koji je počeo da prati radno vreme.

Radunović se osvrnuo na priče o tome da postoji žalba medicinske sestre na koju je podigao glas.

Pre dva meseca se u medijima pojavio snimak na kome se čuje kako Radunović viče na medicinsku sestru Ivanu Jeremić, koja ga je prijavila zbog svakodnevnog psihičkog nasilja, vikanja i nedopustivog odnosa prema njoj, ali i drugim sestrama, pisali su tada mediji.

On je podsetio da je decembra 2021. godine ta medicinska sestra istog dana vraćena iz bolnice u Batajnici gde je otišla na sopstveni zahtev da bi zaradila dodatak na zaradu.

Kako je objasnio, vraćena je jer je uskratila negu bolesnicima i nije slušala svoje pretpostavljene, a da nakon toga nije slušala nadređene ni na Insitutu za reumatologiju.

Nakon što se žalila na mobing, Radunović je razgovarao sa njom i pitao je da li je doživela mobing, na šta je ona odgovorila da nije, nakon čega je on izgovorio nekoliko reči zbog koji se, kako kaže, "sada kaje".

Prema njegovim rečima, neko ga je snimio i taj snimak plasirao 13 meseci kasnije.

- Očigledno je namera da se to plasira 13 meseci kasnije - zaključio je Radunović.

Osvrnuvši se na žalbe zaposlenih da im je uskraćeno da se usavršavaju, predsednica Etičkog odbora Instituta za reumatologiju Mirjana Zlatković Švenda naglasila je da Institut "postupa po proceduri".

Istakla je da ne postoji osnova da se žale da im je uskraćeno usavršavanje, jer po pravilu za to imaju sedam dana godišnje.

Načelnica laboratorijske dijagnostike Ljiljana Kovačević rekla je da mora da se ispoštuje procedura kad neko hoće da učestvuje na bilo kakvom kongresu, a da prednost imaju oni koji imaju napisan rad koji može da se prezentuje na tim skupovima.

Podsetila je da je potrebno da zainteresovani ima plaćenu kotizaciju za kongres da bi mogao da učestvuje, što pojedini nisu imali, pa su se žalili da im je uskraćeno učešće.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Dežurni krivac

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati