Društvo i ekonomija

D. Ljutić

30. 07. 2023. 18:21 10

VIDEO NADZOR U SRBIJI Pozirajte policiji

Priča o softverima je najopasnija, jer se tamo sve beleži, prepoznaje i kombinuje sa drugim bazama podataka. Da stvarnost danas prevazilazi fikciju pokazuju i primeri iz Kine, gde rade na sistemu „kreditnog skora". Reč je o sistemu preko kojeg građani dobijaju ili gube poene, kredite, a kojim se na neki način meri društvena reputacija. Za sve se koriste kamere za javni nadzor. Ti poeni potom utiču na to da li ćete dobiti posao, što je vrlo ozbiljan problem.

Ako ste malopre šetali ulicom ili ušli u stambenu zgradu ili prošli svojim automobilom kroz raskrsnicu ili kupili nešto u radnji ili stigli do firme ili izašli iz gradskog prevoza. Šta povezuje sve ove svakodnevne situacije u našem životu. U svim ovim slučajevima je vaše lice i postupke zabeležila neka kamera u sistemu video nadzora. Poslednjih dana u mogim gradovima širom Srbije postavljaju se kamere za vodeo nadzor, čak i u onim varošima gde je stopa kriminala izuzetno niska.

Pozitivna strana je to što ovakva vrsta masovnog nadzora može da pomogne u sprečavanju nekih sitnih krađa, poput krađe kola, krađa na pijaci i slično. Međutim, ovakav sistem nije previše efikasan u borbi protiv težih krivičnih dela, organizovanog kriminala ili terorizma. Što se tiče negativnih strana, tu je spisak znatno duži. Pre svega, građani konstantno imaju osećaj da su nadzirani, a da nisu ni sigurni da li je tako. Ovo umnogome menja način na koji se ponašaju jer odjednom postaju izuzetno svesni svega što rade i zbog toga se osećaju manje slobodno.

Međutim, priča o softverima je najopasnija, jer se tamo sve beleži, prepoznaje i kombinuje sa drugim bazama podataka. Vaše kretanje u prostoru se može iskombinovati sa komuniciranjem na internetu i društvenim mrežama, što stvara veliku bazu podataka o vama. Pametne kamere kineske proizvodnje postavljene su u više od 40 gradova u Srbiji. Zanimljivo je da u taj spisak ulaze i varoši koje nemaju više od desetak semafora i jedva nešto što bi se moglo nazvati šetalištem ili trgom.

Da stvarnost danas prevazilazi fikciju pokazuju i primeri iz Kine, gde rade na sistemu „kreditnog skora". Reč je o sistemu preko kojeg građani dobijaju ili gube poene, kredite, a kojim se na neki način meri društvena reputacija. Za sve se koriste kamere za javni nadzor. Ti poeni potom utiču na to da li ćete dobiti posao, što je vrlo ozbiljan problem. Postoje situacije tamo u kojima, na primer, to kako ste prešli ulicu utiče na poene koje dobijate pa vam od toga zavisi da li će ze moži da napustitie zemlju i odete negde u inostranstvo na odmor.

I dok zvaničnici policije tvrde da se kamere postavljaju radi podizanja nivoa bezbednosti u glavnom i drugim gradovima Srbije, mnogi veruju da je nadležnima tek u drugom planu bilo pitanje zaštite prava na privatnost građana. Bilo je slučajeva kada se baš sa novih kamera, kada su se snimci sa ovih kamera puštali u javnost. Najčešće se to dogodi kad je neko opoziciono okupljanje. Tada u režimskim tabloidima naletite na snimke sa ovih kamera.

Dakle, ako samo policija ima pristup ovim kamerama, i ovim snimcima, postavlja se pitanje kako su ovi snimci došli do tabloida. Po pravilu, tu se nikakva istraga ne sprovodi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati